Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine

Raed Arafat, primele declarații după tragedia de la Biblioteca Națională: Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine
Colaj foto: Facebook / Guvernul României / Inquam Photos / Octav Ganea

Un mal de pământ s-a surpat, luni, pe un șantier de lângă Biblioteca Națională din București. Cinci persoane au fost implicate în accident, trei dintre ele au primit îngrjiri medicale și au fost transportate la spital, în timp ce doi dintre muncitori au fost găsiți decedați.

Șeful DSU a vorbit, la Digi 24, despre tragedia de la Biblioteca Națională și a explicat cât de dificile sunt aceste misiuni pentru pompieri și pentru echipele de intervenție, în condțiile în care, în timpul unor astfel de proiecte, pereții din pământ trebuie să fie securați în permanență.

„Intervenţie destul de dificilă şi periculoasă pentru pompieri, pentru că s-a lucrat într-o zonă cu un perete neasigurat, care l-au asigurat ei pentru că atunci când sapi, regula este că aceşti pereţi trebuie asiguraţi. Deci, oricând poate să se surpe pământul (…) Au reuşit să scoată doi în viaţă, pentru unul a trebuit să lucreze mai mult pentru că era blocat piciorul lui, celălalt am înţeles că era parţial blocat în pământ, l-au scos, dar din păcate două persoane sunt pierdute în această tragedie”, a precizat Raed Arafat.

Accident de muncă la Biblioteca Națională

Secretarul de stat în MAI susține că ar fi fost vorba despre un accidet de muncă în timpul tragediei de la Biblioteca Națională, iar Inspecția Muncii trebuie să decidă dacă au fost sau nu asigurați corespunzător pereții.

Aceste accidente denotă că nu s-a asigurat zona foarte bine. Aici Inspecţia Muncii trebuie să decidă, dacă a fost asigurat sau nu, ce s-a întâmplat.

Nu ne pronunţăm înainte, dar clar că e accident de muncă şi clar că o zonă în care sapi la 2-3 metri şi ai pereţi de pământ în ambele părţi, astea trebuie să fie asigurate, altfel riscul de surpare este mare şi din păcate, în fiecare an avem astfel de situaţie”, a mai adăugat șeful DSU.

Lipsa timpului, o posibilă cauza a accidentelor de muncă

Raed Arafat a precizat că nu de puține ori pereții nu mai sunt asigurați corespunzător, în cazul undei astfel de lucrări. Pentru a asigura pereții, muncitorii au nevoie de timp și resurse, iar firmelenu mai sunt dispuse să aloce timp pentru aceste aspecte, mai ales când timpul „mâncat” le-ar întârzia lucrarea.

Din grabă, lumea nu se mai asigură, pentru că dacă asiguri pereţii, durează, mănâncă timp, după care vin pompierii, dacă vor să stea să asigure pereţii, s-ar putea să nu mai poată salva pe unii, riscă şi ei viaţa lor. În mod normal, astfel de locuri de muncă trebuie să fie bine asigurate. Nu ne pronunţăm (…) dar cu siguranţă, Inspecţia de Stat în Muncă o să stabilească dacă au fost respectate regulile de siguranţă la faţa locului sau nu”, a mai declarat secretarul de stat, la postul de televiziune.

Grav accident la Biblioteca Națională, un mal de pământ s-a surpat

Un mal de pământ s-a surpat pe un șantier de lângă Biblioteca Națională. Astfel, trei muncitori au fost răniți, iar alți doi au decedat, în cursul zilei de luni.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`