Raed Arafat, precizări pentru turiștii care se infectează cu SARS-CoV-2 în timpul vacanțelor: Dacă e pozitiv, nimeni nu-l va lăsa să urce în avion / Dacă urcă în avion știind că e pozitiv, e zădărnicirea combaterii bolilor

Raed Arafat, precizări pentru turiștii care se infectează cu SARS-CoV-2 în timpul vacanțelor: Dacă e pozitiv, nimeni nu-l va lăsa să urce în avion / Dacă urcă în avion știind că e pozitiv, e zădărnicirea combaterii bolilor
Foto: gov.ro

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat este de părere că solicitarea unui test COVID-19 la sosirea în România este o măsură bună, menită să limiteze răspândirea noului coronavirus în țară. Mai mult decât atât, el a explicat și ce se întâmplă în cazul persoanelor care se infectează în vacanță și primesc un rezultat pozitiv, înainte de revenirea acasă.

Acestea ar urma să nu fie lăsate să se urce în avion, iar astfel de evenimente s-au întâmplat deja în alte state. Astfel, cetățenii care s-ar fi putut infecta pe durata călătorie vor fi conștienți de rezultat, iar oprirea lor în locația din care se întorc ar împiedica riscul de infectare al celoralalți pasageri din aeronava cu care revin.

„Putem depista dacă persoana e pozitivă înainte să vină în România și atunci e bine, dacă e pozitiv, să nu călătorească într-un avion sau un mijloc de transport care să cauzeze infectarea altor persoane. Prevenim ca persoana pozitivă asimptomatică să ajungă în țară, după care până ajunge să se carantineze să nu infecteze și alte persoane și, având în vede și noua tulpină, să ajungă în număr mai mare cu cazuri mai multe în România. (…) Când pleacă în Dubai sau altă țară ei cer teste și e ok, lumea e pregătită să facă testul ca să plece.

Dar și la întoarcere, dacă au petrecut timp acolo, acest test ajută la prevenirea infectării altor persoane în avion și la prevenirea aducerii noilor tulpini într-un număr mai mare în țară”, a explicat Arafat, potrivit Digi 24.

Ce se întâmplă în cazul persoanelor care se infectează cu SARS-CoV-2 în vacanță

Raed Arafat a expicat faptul că persoanele care au un rezultat pozitiv la testul pentru COVID-19 nu mai pot călători înapoi în țară, iar ele ar urma să nu mai fie lăsate să se urce în avion.

„E foarte clar că nu mai călătoresc înapoi.Dacă e pozitiv înseamnă că nu mai poate să se amestece cu persoanele sănătoase în avion. E o abordare de sănătate publică. Dacă e pozitiv, prevenim infectarea celorlalte persoane care urcă în avion cu el. Dacă e pozitiv, înseamnă că persoana respectivă trebuie să urmeze modul în care țara respectivă gestionează pacienții pozitivi.

Nicio țară nu lasă pacienții pozitivi pe stradă, îi pune în izolare la domiciliu sau într-un spațiu destinat, dar niciun avion, dacă știe că persona e pozitivă, nu-l va lăsa să urce la bord”, a explicat secretarul de stat în MAI, potrivit sursei citate mai sus.

În cazul în care o persoană urcă în avion știind că are un test pentru COVID-19 pozitiv, Raed Arafat atenționează asupra faptului că gestul intră sub incidența legii, fiind încadrat la zădărnicirea combaterii bolilor.

Dacă urci în avion știind că ai rezultat pozitiv, deja e zădărnicirea combaterii bolilor și asta intră sub incidența legii. Înseamnă că ai urcat cu bună știință și ai ajutat la infectarea altor persoane, mai ales dacă ai una din tulpinile agresive. Dacă stă lângă tine o persoană de 70-80 de ani, ai și omorât-o probabil (…) Soluția e să analizăm când plecăm, nu în afaceri, ci în concediu, să analizăm unde ne ducem, să vedem riscul și să luăm precauțiile necesare în acest sens”, a precizat Raed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`