Raed Arafat: „Orice spital are obligația legală să aibă un generator care să asigure funcționarea părții esențiale” / „Numărul generatoarelor DSU care pot fi folosite în caz de urgență este limitat” (VIDEO)

Publicat: 17 07. 2024, 20:28
Actualizat: 17 07. 2024, 20:29

Șeful DSU, Red Arafat, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că fiecare unitate medicală din țară are obligația de a avea un generator funcțional, astfel încât să asigure funcționarea serviciilor esențiale. De asemenea, Raed Arafat a mai precizat că DSU poate veni în sprijin cu propriile generatoare în caz de nevoie, însă numărul acesta este limitat, iar furnizarea curentului electric în acest caz necesită timp:

Raed Arafat: „Orice spital are obligația legală să aibă un generator care să asigure funcționarea părții esențiale”

“Orice spital are obligația legală să aibă în spital un generator care să asigure funcționarea părții esențiale a spitalului, cel puțin, dacă nu întregului spital, să fie alimentat, funcțional, testat. Deci, da, când la o unitate sanitară generatorul ei nu funcționează, când au o problemă cu generarea curentului putem veni cu sprijin dar sprijinul nostru este limitat.

Numărul generatoarelor este limitat. Noi când am luat generatoarele mari, de 450 de kVA gândirea noastră era pentru situații punctuale, de urgență unde să asigurăm furnizarea curentului în anumite momente când avem furtuni și când rămâne o structură esențială fără curent. Sau în sat putem genera curentul pentru un sat. La acest moemnt, Bucureștiul are două generatoare. Noi putem mobiliza generatoare din alte județe. Asta ia timp. Tu scoți generatorul din județul respectiv, poate județul respectiv să aibă nevoie și trebuie să iei din alt județ. Deci soluția este ca fiecare spital să își verifice generatoarele pentru că sunt obligatorii. Agenția de Calitate în Serviciile Medicale solicită aceste lucruri să fie generator în spital și este normal. Și pe vremea lui Ceaușescu spitalele aveau generatoare, spitalele mari mai ales. Da, acolo unde a apărut o problemă tehnică, noi intervenim și venim în sprijin, dar sprijinul acesta este limitat prin numărul generatoarelor”.

Raed Arafat a mai precizat că DSU are peste 50 de generatoare în acest moment, câte unul pentru fiecare județ, plus câteva de rezervă:

“Cifra pe țară depășește 50 de generatoare mari, cam unul pentru fiecare județ și câteva rezerve, iar aceste generatoare sunt în toată țara. Dacă vreau să aduc mai multe generatoare la București trebuie să iau de la Ploiești, de la Călărași, de la Ialomița, de la Giurgiu. Nu ar fi o problemă asta, dar tot rămâne un număr limitat și nu este gândit sistemul să se ducă furnizarea curentului electric integral. Este făcut acest sistem ca să ne asigurăm că putem sprijini în anumite momente infrastructura critică.

Spitalele sunt entități care trebuie să aibă generatoarele lor, trebuie să fie întreținute, funcționale, trebuie să fie menținute în stare de funcționare. Ele trebuie să intre instant și să înlocuiască curentul clasic. Ai pacienți pe terapie intensivă, în sala de operație și nici măcar nu este timp să aștepți să vină cineva cu un generator să îl branșeze care durează. Deci generatorul tău trebuie să intre automat, când a căzut curentul generatorul a preluat în câteva secunde furnizarea și continuă până revine curentul”.

Raed Arafat a mai precizat că în urmă cu doi ani când s-au publicat analizele făcute de DSU au existat unități medicale cu probleme din punctul de vedere al funcționării generatoarelor:

“Noi am făcut o analiză acum aproximativ doi ani. Au fost făcute teste pe spitale că generatoarele funcționează și au fost câteva deficiențe care au fost comunicate și cunoscute. În rest, spitalele care au fost verificate aveau generatoarele lor. Generatoarele trebuie întreținute, trebuie menținute funcționale, să aibă combustibil în ele ca să pornească imediat”.