Raed Arafat: ”Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor persoane care iniţial s-au înscris pe listă”

Raed Arafat: ''Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor persoane care iniţial s-au înscris pe listă''
Foto: gov.ro

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a declarat, la Antena 3,că ”nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor pesoane care uniţial s-au înscris pe listă.”

„Răspunsul logic şi normal este că nu. Nu trebuie să rămână doze de vaccin. În primul rând cei care se înscriu,trebuie să meargă.

Dacă s-au înscris şi nu au mers şi au rămas câteva doze, trebuie să existe o soluţie identificată sau aşteptată în care să se spună că aceste doze nu se aruncă şi se dau unor oameni, chiar dacă apar pentru a doua zi sau dacă nu sunt chiar pe listă şi pot fi vaccinaţi şi intră în sensul de a fi vaccinaţi atunci să se vaccineze.

Nu trebuie pierdute dozele care ar rămâne, din lipsa prezentării unor pesoane care uniţial s-au înscris pe listă”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

„Îndemnul meu pentru toți este să înțeleagă că asta este speranța pe care o avem la acest moment. Asta este calea pe care, dacă o urmează cât mai mulți, vaccinul fiind voluntar,considerat sigur șigratuit, reușim poate cât mai repede să ajungem într-o situație cât mai apropiată de normalitate.

Îndemnul meu pentru toți este să nu asculte toate aceste afirmații nefondate despre vaccin, și să meargă pe informațiile care sunt furnizate și care sunt justificate științific, există deja destule care să dea informații și să explice cum funcționează vaccinul respectiv, și să vină la vaccinare”, a spus Raed Arafat, după ce s-a vaccinat pe 11 ianuarie.

A doua etapă a vaccinării anti-COVID a început

Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă, se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși sau prin următoarele modalități:

  • Prin intermediul oricărui alt medic de familie;
  • Prin call center la numărul de telefon 021.414.44.25;
  • Prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor.

În categoria ,,boli cronice” se încadrează oricare dintre următoarele afecțiuni, potrivit autorităților: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune.

Cum se face programarea pentru vaccinare

Persoanele cu vârsta peste 65 de ani și cele cu boli cronice și lucrătorii în domenii esențiale se pot programa fie online, pe site- ulhttps://programare.vaccinare-covid.gov.ro, fie prin medicul de familie sau prin aparținători.În cazul persoanelor din activități esentiale,programarea se face prin angajator.

Programări în vederea vaccinării se pot face și la numărul de telefon 021.414.44.25.

Platforma online va fi gata pe 15 ianuarie. De la ora 15:00 se va putea face programarea pentru etapa a doua. Modalitatea de programare se poate face prin medicul de familie, indvidual sau prin call center. O altă modalitate este prin direcția de asistență socială din primării sau prin aparținători care pot înscrie până la maximum 10 persoane.

Pentru cei cu boli cronice, programarea se face prin medicul de familie. Dacă nu are medic de familie se poate face prin call center, sau pe pagina web. Pentru persoanele care deservesc activitățile esențiale programarea se face prin angajator”, a anunțat medicul Valeriu Gheorghiță, potrivitDigi 24.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`