Raed Arafat le-a cerut din nou românilor să sune la 112 doar dacă au o urgență. Șeful DSU a venit cu precizarea în condițiile în care serviciul de urgență e deja suprasolicitat și e și mai mult pus la încercare de cei care sună fără a avea o problemă. Arafat a insistat că oamenii nu trebuie să apeleze la 112, de exemplu, pentru că nu li s-a răspuns la DSP, ci doar dacă au într-adevăr o problemă medicală.
„Există plan de creștere a numărului celor care preiau apeluri, la call center, și colaborarea cu alte entități care să preia apelurile, ca să degrevăm 112.
Din nou, fac apel la oameni: nu se sună la 112 pentru concedii, pentru întrebări simple, pentru oameni asimptiomatici sau foarte ușor simptomatici, care nu au reuști să ia legătura cu DSP.
112 să fie păstrat numai pentru urgențe. Dacă chiar te simți rău, nu poți respira bine, simți că ai o problemă, sună la 112, dar să suni la 112 că nu a răspuns DSP sau medicul de familie nu e potrivit. Normal, trebuie ajutată persoana respectivă, dar nu prin 112”, a declarat Raed Arafat.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Declarațiile lui Raed Arafat vin în contextul în care, miercuri, premierul Ludovic Orban a vorbit despre necesitatea de a fi crescută capacitatea de răspuns la cazurile de coronavirus.
Șeful Guvernului a vorbit chiar și despre implicarea companiilor private în gestionarea apelurilor, pentru a se reduce presiunea pe 112.
„Acolo unde este nevoie, faceţi parteneriate inclusiv cu companii private, care sunt specializate în astfel de tipuri de activităţi, inclusiv de tip call center, ca să creşteţi capacitatea de răspuns. Digitalizarea este iarăşi foarte importantă”, a susținut Orban.
Și Ludovic Orban a insistat că nu trebuie sunat la 112 chiar în orice situație: „Am discutat de măsurile pentru creşterea capacităţii de testare. Să nu existe niciun blocaj. (…) Trebuie puţin nuanţată reglementarea, astfel încât să nu apeleze toţi cei care nu au simptome evidente la 112, pentru că încarcă sistemul de ambulanţă. (…) Va trebui să găsim o soluţie ca să diminuăm excesul de apeluri către 112, prin creşterea capacităţii de răspuns a DSP-urilor”.
Autoritățile pregătesc și alte măsuri, dat fiind că numărul pacienților continuă să crească și trendul se va menține. De exemplu, toate spitalele vor trebui să se pregătească pentru preluarea bolnavilor COVID-19 și, pentru a se evita supraaglomerările, cei fără simptome sau cu simptome ușoare vor rămâne acasă, sub supravegherea medicului.