Raed Arafat: Nu se pune problema unui lockdown la acest moment / Sărbătorile să fie cât mai mult în cadrul familiei restrânse / Unii încearcă să deschidă așa-zise terase cu pereți de sticlă, de cort (VIDEO)

Raed Arafat: Nu se pune problema unui lockdown la acest moment / Sărbătorile să fie cât mai mult în cadrul familiei restrânse / Unii încearcă să deschidă așa-zise terase cu pereți de sticlă, de cort (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, i-a îndemnat pe români să respecte regulile și recomandările de protecție sanitară. În acest moment, spune demnitarul, „nu se pune problema unui lockdown”, însă „nimeni nu poate exclude în viitor să se impună anumite adaptări ale măsurilor”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

În direct pe B1 TV, marți seară, șeful DSU a vorbit despre noua tulpină de coronavirus și a explicat că și împotriva ei se aplică aceleași mecanisme de protejare, „și anume mască, igienă, distanțare”.

Noua tulpină, spune Raed Arafat, „poate să infecteze mai multe persoane într-un timp mai scurt”.

„Ce înseamnă, impact asupra sistemului sanitar și de aici revin la recomandările noastre, mai ales în perioada care urmează, deci cât mai puțin contact cu persoane cu care nu stăm de regulă. Să fie cât mai mult sărbătorile în rândul familiei restrânse, să respectăm regulile care au fost până acum aplicate, pentru că sunt aceleași reguli și mecanisme de protejare și împotriva noii tulpini, și anume mască, igienă, distanțare, astea sunt extrem de importante la acest moment. Bineînțeles, limitarea contactelor și limitarea mobilității în următoarea perioadă va ajuta să ținem situația sub control. Bineînțeles, cu actuala tulpină, noi încă nu avem dovezi că tulpina nouă se răspândește pe teritoriul României, dar sunt alte țări care au analizat această situație și au găsit cazuri cu tulpină nouă pe teritoriul lor în afara Marii Britanii”, a declarat șeful DSU.

Raed Arafat: „Un lockdown total nu este în discuție la acest moment”

Secretarul de stat a precizat că autoritățile naționale încă nu au „dovezi că tulpina nouă se răspândește pe teritoriul României”. Întrebat dacă, chiar și așa, nu se impun restricții mai aspre, Raed Arafat a răspuns: „La acest moment, nu se pune problema unui lockdown dacă de așa ceva vorbiți, însă măsurile care sunt implementate, cu limitarea circulației noaptea, cu închiderea restaurantelor peste un anumit procent, care oricum în mare parte sunt închise – din păcate, aici, chiar dacă ele sunt închise, vedem în continuare unii care încearcă să deschide așa-zise terase, dar care au pereți de sticlă, de cort, care ei spun că asta e terasă și știm bine că asta nu e terasă, și aici implementarea măsurilor de ordine publică trebuie să fie foarte, foarte strictă pentru a limita aceste neconcordanțe cu recomandările și cu prevederile hotărârii de Guvern și a deciziilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență”.

„Normal că nimeni nu poate exclude în viitor să se impună anumite adaptări ale măsurilor, acest lucru nu poate fi exclus, dar pot să vă spun că un lockdown total nu este în discuție la acest moment, însă măsurile și mai ales interdicția evenimentelor private, faptul că la Anul Nou știm foarte bine că legal nu poți organiza festivități, mese festive și așa mai departe în restaurante sau în alte încăperi, deci rămâne doar dacă omul face la el acasă și aici sfatul nostru foarte serios este să nu facă. Este singurul spațiu care normal e un spațiu privat al persoanei, nu putem să îl controlăm”, a mai precizat Raed Arafat.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`