Raed Arafat: Nu găsim nicio corelare între cele două cazuri de deces şi spitalele închise
Cazurile de la două spitale desfiinţate, care sunt în atenţia celor de la Ministerul Sănătăţii Subsecretarul de stat, Raed Arafat, a susţinut o conferinţă de presă despre cele două incidente de la Bălceşti, judeţul Vâlcea şi de Băneasa, judeţul Constanţa. În ambele cazuri, doi oameni au murit în faţa acestor spitale, care fac parte din lunga listă a spitalelor desfiinţate.
În cazul de la Constanţa, de pe 7 aprilie, în care un lucrător de la o farmacie s-a simţit rău şi a fost chemată o ambulanţă, Raed Arafat a explicat că cele două ambulanţe disponibile erau la intervenţie. În drum spre Centrul Băneasa, pacientul a intrat în stop cardiac, iar pacientul a decedat, în ciuda eforturilor medicilor de a-l resuscita.
„Cazul despre care vorbim nu putea fi tratat la spitalul Băneasa, chiar dacă ajungea la centrul de sănătate, el trebuia transferat oricum către un spital de nivelul Spitalului Judeţean Constanţa”, a spus Subsecretarul de Stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat.
S-a discutat despre faptul că medicii de pe ambulanţă ar fi trebuit să-i pună pacientului un stent, dar oficialul a spus că „punerea unui stent necesită condiţii extrem de avansate, sprijin medical, acest lucru făcându-se în spitale foarte bine specializate”.
În cazul de la Vâlcea, un bărbat, în vârstă de 41 de ani, a leşinat acasă, după care a fost transportat cu maşina la spitalul Bălceşti, însă acolo au constat că unitatea sanitară nu mai funcţiona. După aproximativ 40 de minute de aşteptare în faţa spitalului, bărbatul a murit, în urma unei hemoragii cerebrale şi a altor afecţiuni mai vechi, potrivit Subsecretarului de Stat.
„Spitalul din Bălceşti nu se putea ocupa de acest caz, şi doar spitalele din Craiova sau Vâlcea ar fi putut să-l primească, pentru că deţin specializările necesare”, a mai spus Raed Arafat.
Chiar dacă cele două cazuri avut loc în aceeaşi zi şi în situaţii similare, Subsecretarul de stat explică: „Nu găsim nicio corelare între aceste două situaţii cu faptul că există deschis sau închis un spital de categoria a 4-a, care oricum nu se pot ocupa de cazuri de urgenţă”.
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf