Raed Arafat: Nu avem intenția să relaxăm regulile. La miezul nopții ieșim pe balcon, ne uităm pe geam, ne uităm la televizor

Raed Arafat: Nu avem intenția să relaxăm regulile. La miezul nopții ieșim pe balcon, ne uităm pe geam, ne uităm la televizor
Foto: Guvernul României / Facebook

Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat,la Digi 24 că regulile care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern rămân. Nu se ia în calculrelaxarea restricțiilor în noaptea de revelion.

„Nu există în acest moment, eu știu că nu avem în acest moment intenția să modificăm regulile. Înțeleg că HoReCa vrea până la ora 1:00, dar este exact situația în care oamenii vor vrea să meargă la petreceri și peste tot, în locuri greu de controlat și să se infecteze.

Înțeleg situația lor financiară, dar ei trebuie să înțeleagă că o astfel de recomandare nu este foarte bună pentru populația care vrea să meargă în astfel de locații”, a spus Raed Arafat, la Digi 24.

Raed Arafat spune că restricțiile nu vor fi relaxate de sărbători.

„Regulile care au fost aprobate prin Hotărâre de Guvern rămân. Nu avem intenția să înăsprim regulile, dar nu avem intenția să relaxăm regulile.”, mai spune acesta.

Acesta a spus și ce ar putea să facă românii în noaptea de revelion: ”Ieșim pe balcon, ne uităm pe geam, ne uităm la televizor”.

„Sunt convins că unii vor coborî în fața blocului, dar să iasă cu mască, să respecte regula din spațiul public. Dar nu concerte, nu petreceri, așa ceva nu va fi posibil”, a mai adăugat el.

Raed Arafat: De mâine începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional

Acesta a anunțat că primele teste rapide antingen vor fi distribuite, începând de joi, în Unitățile de Primiri Urgenţe şi Camerele de Primiri Urgenţe ale spitalelor.

„De mâine începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide de antigen la nivel naţional din cele trei milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranşă. Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgenţă, camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanţă o să începem să dăm aceste teste, posibilitatea de a testa şi de a obţine un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă, poate şi mult mai mare decât să recoltezi şi aştepţi PCR-ul”, a spus Raed arafat, laDigi 24.

„Săptămâna viitoare (…) vom începe să dăm şi serviciilor de ambulanţă, şi atunci când te duci la un suspect, la un simptomatic, atunci da, poţi să faci testul. Deci să înţeleagă lumea: nu vom face teste la cerere, la telefon, să vină ambulanţa să mă testeze. Exclus. Dacă ne chemi şi vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgenţă sub presiune”, a mai spusRaed Arafat.

„Una este să evaluezi pacienţi, să triezi, să testezi, alta este să ţii bolnavul pe spaţiile UPU pentru o zi, uneori chiar două-trei, pentru că nu i se găseşte loc sau pentru că testul nu a venit şi nu se poate interna, până nu vine testul, într-un spaţiu cu alţi pacienţi înspital. Şi atunci această presiune a creat o problemă de capacitate şi o problemă de spaţiu la camerele de urgenţă şi la camere de gardă. Plus prezentarea unui număr mare de pacienţi în fiecare zi, care află că sunt pozitivi, chiar dacă noi am sfătuit ca cei asimptomatici să nu mai meargă laspitalşi numai cei simptomatici cu probleme să ajungă laspital”, a explicat atunciRaed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`