Raed Arafat: „Ne așteptăm ca luna septembrie și luna octombrie să fie două luni dificile”

Publicat: 28 08. 2020, 21:14
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat, vineri seară, că lunile ce urmează (septembrie și octombrie) vor fi „dificile” din punctul de vedere al riscului de infectare cu COVID-19.

Raed Arafat: „Septembrie și octombrie vor fi două luni dificile”

„Noi ne așteptăm ca luna septembrie și luna octombrie să fie două luni dificile”, a declarat Secretarul de Stat la Digi 24.

„Să nu uităm, sunt mai multe aspecte: deschiderea școlilor, mai este revenirea din concediu la locurile de muncă, aglomerarea orașelor, aglomerarea transportului public în comun.

Astea sunt caracteristici pe care le vom vedea în luna septembrie. Mai este și activitatea electorală care se desfășoară, mai vine gripa sezonieră – în septembrie-octombrie vor începe să apară cazuri.

Sunt factori cumulativi care pot să ducă la o creștere mai departe, dacă, mai ales dacă, nu respectăm regulile de distanțare, portul măștii și toate astea”, a mai punctat șeful DSU.

Raed Arafat, despre noul an școlar

Într-un interviu acordat postului B1 TV, Raed Arafat a abordat și subiectul reluării cursurilor în noul an școlar, în contextul epidemiei de coronavirus.

„Mare parte a copiilor infectați au forme ușoare. Nu avem date despre cazuri critice de copii, cu foarte mici excepții, care chiar sunt excepții.

Riscul infectării la școli are efect, de fapt, asupra familiilor și asupra profesorilor. Regulile la care se lucrează acum sunt foarte importante și ele trebuie să fie respectate.

E o muncă dificilă, care implică profesorii, părinții, copiii și care trebuie făcută în tandem. Din păcate, nu avem sub nicio formă posibilitatea de a reduce riscul la zero. Risc zero nu există, iar în situația de azi, cu această pandemie, noi putem reduce riscul, dar nu putem garanta că reducem riscul la zero. Dacă apar focare, vor fi luate măsuri, probabil inclusiv închiderea temporară a școlii în care apare un astfel de focar”, spune șeful DSU.

În ceea ce privește purtarea măștii inclusiv în casă, pentru ca elevii să-și protejeze bunicii (afirmația Dr. Alexandru Rafila), Arafat spune că „acest lucru nu poate depăși caracterul de recomandare, nu poate deveni regulă, nu poți controla acest lucru. Dacă e un bunic în casă și nu poate fi separat de copil, portul măștii îl poate proteja, dar acum, realist să vorbim, cât poate cineva să poarte o mască permanent în casă? E foarte greu. Portul măștii în casă poate ajuta, dar nu poate fi o obligație. Poate fi o recomandare. Nici nu putem face oficial acest lucru, că e o chestiune în spațiul intern al casei. Poate să fie un sfat. Ca implementare real cred că va fi foarte dificil”.