Secretarul de stat Raed Arafat a declarat joi, la finalul ședinței de Guvern, că, în acest moment, începerea școlii de la 13 seotembrie e planificată „în condiții de normalitate, să zicem”. În ultimele zile, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a susținut de mai multe ori că este optimist că școlile se vor redeschide de luna viitoare cu prezența fizică a elevilor în clase.
Întrebat dacă întoarcerea elevilor în clase, așa cum își dorește ministrul Cîmpeanu, reprezintă un risc pentru sănătatea publică, Raed Arafat a răspuns: „La acest moment, nu pot să vă răspund decât că da, așa e planificată întoarcerea la școală, în condiții de normalitate, să zicem. Analiza procentelor, cum urcă incidența vor arăta care ar fi riscul și care sunt soluțiile pentru a reduce riscul în școlile respective”.
Arafat a precizat că vor fi discuții pe această temă cu Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și specialiștii din Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Miercuri, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat de ce este optimist că școala va începe din 13 septembrie cu prezența fizică a elevilor în clase.
„Am dreptul să-mi manifest acest optimism, optimism bazat pe modul în care s-au respectat regulile în școli, mult mai riguros decât în foarte multe alte medii, mă bazez pe rata de vaccinare în rândul profesorilor, care e mult peste media națională, și pe faptul că înregistrăm o evoluție a vaccinării în rândul elevilor, mă bazez pe faptul că am avut perioade cu prezență fizică în școli în care rata de infectare a fost de zece ori mai mică decât rata de infectare la nivel național – o dovadă că în școli regulile se respectă. Mă bazez pe respectarea regulilor”, a declarat ministrul Educației, pentru B1 TV.
În favoarea predării clasice s-a pronunțat și președintele Klaus Iohannis: „Vreau să cred că suntem spre sfârșitul pandemiei și toată lumea știe ce măsuri sunt rezonabile ce se poate face și cum se poate gestiona pandemia. Noi am gestionat-o și când nu am avut vaccin și am început școala în format fizic și a fost bine până când valul trei ne-a obligat să trecem în online”.