Raed Arafat: Dacă au pus sticlă și pereți pentru a păstra căldura, terasele devin și ele închise / Creșele și after school-urile rămân deschise / Declarația va fi scrisă de mână, dar poate fi și sub forma unui formular descărcat (VIDEO)

Publicat: 06 11. 2020, 12:03
Foto: gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a oferit o serie de clarificări cu privire la actualizarea regimului de restricții din România, în condițiile în care, începând de luni, vor intra în vigoare noi măsuri la nivel național, iar printre acestea se numără obligația de a purta mască în spațiile publice din toată țara, închiderea tuturor școlilor și trecerea la învățământ online, dar și limitarea circulației în sensul că, între orele 23 și 5, deplasările vor fi permisedoar pentru motive justificate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raed Arafat, precizările despre noile restricții din România. Măsurile intră în vigoare de luni

„Într-adevăr, ne aflăm într-o situație dificilă și unde este nevoie de implicarea noastră, a tuturor, deci aici deznodământul va depinde în următoarea perioadă de implicarea fiecăruia dintre noi și la nivel instituțional, și la nivel individual. Fiecare persoană poate participa la limitarea răspândirii și la limitarea impactului acestui virus. Fiecare dintre noi, numai prin gesturi simple, poate să ajute și să fie parte din acest efort major pe care încercăm să îl facem ca să limităm impactul virusului care cauzează boala COVID-19. Ieri au fost adoptate, la Guvern, un proiect de Hotărâre de Guvern și un proiect de Ordonanță de Urgență a Guvernului. (…) Vor intra în vigoare începând cu ziua de luni și efectul lor va avea – cel puțin măsurile naționale pe care urmează să le enumăr – o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare și, bineînțeles, să fie adaptate măsurile în baza rezultatelor pe care le vom avea la evaluarea după 30 de zile”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit șefului DSU, noile restricții presupun și „interzicerea funcționării piețelor, târgurilor, bâlciurilor, excepția fiind piețele agroalimentare în spații deschise, care rămân funcționale, cu respectarea regulilor de distanțare, purtarea măștii și regulilor de igienă”.

Printre altele, oficialul a mai precizat că „amai fost introdusă o clarificare a ce înțelegem prin terase – ați observat poate în ultima perioadă, cu temperaturile care au început să scadă, unele terase, chiar dacă ele sunt în afara spațiului închis al unui restaurant, au devenit și ele închise, deci s-au pus sticlă, diferite tipuri de pereți pentru a păstra căldura, dar ele devin spații închise. Astfel, definirea clară încât acelea care se încadrează în definiția spațiilor închise din Legea 349 din 2002 – este legea cu produsele de tutun, există acolo o definție foarte clară, nu trebuia să creăm o altă definiție – un spațiu închis este cel care are un acoperiș și două laturi indiferent dacă sunt permanente sau temporare – deci orice spațiu care astfel de descriere se tratează ca spațiu închis, și atunci se aplică regula spațiilor închise din restaurante, după incidențe, care rămân valabile”.

Șeful DSU a menționat că atât creșele, cât și after school-urile vor rămâne deschise.

„Crearea posibilității ca prin ordin al Ministrului Educației – tot prin Ordonanță de Urgență – să poată să dispună suspendarea activităților școlare care presupun prezența fizică și continuarea lor în sistem online. Creșele și after school-urile rămân deschise. Chiar dacă în Hotărârea CNSU propunerea a fost generală, în cadrul ședinței de Guvern au fost discuții asupra acestei teme și a rămas că after school-urile și creșele rămân deschise. În rest, ministrul Educației, în urma ieșirii Ordonanței, va emite Ordinul general de trecere a școlilor la învățământ sau la clase online”, a declarat Raed Arafat.

Întrebat ce fel de declarație va fi necesară pentru părăsirea locuinței după ora 23, Raed Arafat a răspuns: „Scrisă de mână. Scrisă de mână, care spune clar motivul deplasării și care este, bineînțeles, cu datele personale ale persoanei respective”. Întrebat dacă asta înseamnă că nu va exista un formular-tip de descărcat, el a precizat: „Poate să fie și un formular, cine vrea să descarce un formular, deci merg amândouă soluțiile”.