Dacă la debutul pandemiei în România transportul pacienților suspecți sau infectați cu COVID-19 era obligatoriu făcut cu izoleta, între timp aceasta a dispărut subtil din recuzita ambulanțierilor, fără vreo explicație.
În luna martie, pentru câteva zeci de cazuri noi de infectare cu coronavirus pe zi, România era în stare de urgență, iar protocoalele cereau neapărat folosirea izolatei. Acum, când zilnic se îmbolnăvesc mai mult de 1000 de români, transportul cu izoleta nu mai este necesar pentru că nu aveam suficiente astfel de tărgi speciale acoperite, iar pacienții sunt urcați în ambulanță doar cu masca de protecție obișnuită.
Raed Arafat a făcut declarații în legătură cu scoaterea din uz a izoletelor și a spus că principalul motiv a fost că nu sunt suficiente raportat la numărul mare de pacineți din ultimele săptămâni.
„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, Arafat.
Alis Grasu, managerul Serviciului de AmbulanțăBucurești-Ilfov,a explicat că ambulanțele care transportă atât infectați cu COVID-19, cât și pacienți cu alte afecțiuni, sunt dezinfectate.
„Nu există nici un pericol dacă ambulanța transportă un pacient non-COVID după unul cu COVID-19. Toate ambulanțele sunt dezinfectate.Echipajul Ambulanței, fie că este vorba de mașină de transport, fie că este vorba de mașină de urgență, merge echipat corespunzător, cu întreg echipamentul de protecție în cazul unui pacient suspect sau confirmat: combinezon, protecție pentru încălțăminte, mască cu protecție de nivel înalt FFP2 sau FFP3, vizieră sau ochelari de protecție. După ce pacientul este consultat, preluat și transportat la spital, ambulanța se întoarce la sediu unde este dezinfectată cu ajutorul dezinfectanților de suprafețe și ulterior suferă un proces de nebulizare, de dezinfecție printr-o ceață uscată. Procesul de dezinfecție prin nebulizare durează în jur de jumătate de oră, apoi ambulanța dezinfectată se reîntoarce în circuit. Echipajele sunt și ele dezinfectate, se schimbă echipamentul atunci când este nevoie”, a declaratAlis Grasu.