Tragedia de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța face parte dintr-un lung șir de evenimente nefericite petrecute în unitățile sanitare din România, într-un an și jumătate, de la începutul crizei COVID-19.
Zeci de oameni au murit arși în spitalele din România, în aproape doi ani de zile. În cazul Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța, planul strategic arată că instalația electrică era depășită. Lucrările au fost amânate de Primăria Constanța – condusă de către Vergil Chițac (PNL), în subordinea căreia se află spitalul, pentru a putea fi acoperite financiar de fondurile europene, informează G4Media.
Lucian Bode, ministru de Interne, a declarat vineri că pompierii au efectuat două controale la spitalul din Constanța, în noiembrie 2020 și în februarie 2021. De asemenea, au fost cerute investiții cât mai rapide.
„Acolo au fost constatate disfuncționalități și nereguli și au fost aplicate sancțiuni”, a declarat Bode.
Raed Arafat a declarat că responsabilitatea pentru remedierea problemelor de la spitalul constănțean este proprietarul spitalului, în niciun caz Primăria Cosntanța.
„IGSU a alertat că există problemă. Executarea soluțiilor nu aparține de IGSU, DSU, MAI, nici ministrul Sănătății, pentru că aici merge unde e proprietarul, nici măcar de manager nu ține”, a declarat Arafat.
Proiectele de investiție retrase presupuneau:
Vineri, în ziua tragediei, primarul Vergil Chițac a dat asigurări că instalația electrică a spitalului „este bună”, iar „în prezent nu sunt probleme”.
Managerul spitalului, Stela Halichidis, în funcție de 12 ani, a precizat că toate actele sunt în regulă, iar defecțiunile, remediate.