Raed Arafat, despre teoria conspirației în pandemia de COVID-19: ”Până nu avem alte probe, mergem pe ideea mutației. Avem o problemă serioasă cu care se confruntă tot mapamondul”

Raed Arafat, despre teoria conspirației în pandemia de COVID-19: ”Până nu avem alte probe, mergem pe ideea mutației. Avem o problemă serioasă cu care se confruntă tot mapamondul”
Foto: Hepta

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a comentat, în cadrul unui interviu, teoria potrivit căreia pandemia de coronavirus este o conspirație.

Pandemia de COVID-19, o teorie a conspirației?

Secretarul de Stat MAI a negat această ipoteză, spunând că „acest lucru ar însemna că toate puterile lumii s-au înțeles și au făcut o conspirație împotriva populațiilor proprii”.

„Oamenii la cât au auzit și la cât au văzut și la câte teorii de conspirații au văzut, care toate pun sub semnul întrebării tot ce se face, sunt mulți care pun semne de întrebare legitime, dar semne de întrebare sunt induse și mulți dintre ei cred deja aceste teorii, că nu e COVID și că noi exagerăm, că de fapt e o conspirație a lui Bill Gates, că e a nu știu cui.

Eu repet pentru ei care nu m-au auzit zicând: dacă e o conspirație, să înțeleagă lumea că s-a întâmplat un lucru extraordinar! Lumea, toate puterile s-au înțeles pe un lucru. Asta înseamnă că a stat americanul, cu rusul, cu chinezul, cu japonezul, cu Europa, cu toată lumea și au făcut o conspirație împotriva populațiilor proprii. Nu a fost așa ceva. Cine crede că așa ceva a fost, este imposibil”, a declarat Raed Arafat la DIGI 24.

De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că nu comentează originea virusului

„A pornit virusul, este pandemie, a fost așteptat un astfel de lucru, nu discut despre originea virusului și de toate speculațiile de acolo. Până nu avem alte probe, mergem pe ideea mutației, care a fost la fel la gripa spaniolă, acum 100 de ani aproximativ. Avem o problemă serioasă cu care se confruntă tot mapamondul.

Nu trebuie politizată, pentru că riscul pierderii încrederii populației în autorități care gestionează acest lucru este că, la momentul în care avem nevoie de colaborarea populației la modul real, să nu o avem. Și factura va fi foarte mare și va fi în vieți de oameni”, a concluzionat secretarul de stat.

Raed Arafat, despre măsurile care ar urma să fie implementate din 15 iunie în România

Liderul DSU crede că, momentan, nu se poate pune problema unei relaxări totale a măsurilor de prevenire a infecțiilor cu COVID-19.

„Dacă lăsăm totul și spunem că totul se întoarce la normalitatea de dinaintea virusului, eu cred că aici comitem greșeala majoră, pe care s-ar putea să o plătim foarte serios.

Dacă cineva spune că am trecut și că totul este OK, acel cineva nu este informat. La acest moment, situația este încă sub control, mai bine decât înainte, dar nu putem să zicem că am ajuns la faza în care să spunem că totul este OK și nu mai avem răspândire, nu mai avem infectare, nu mai avem persoane care să se infecteze în comunitate, nu mai avem focare”, a declarat Raed Arafat luni seara, la TVR., precizând că măsurile care vor intra în vigoare de la jumătatea lunii iunie vor ține cont de evoluția epidemiologică, până la finalul acestei săptămâni.

„Dacă situația nu este stabilă, unele măsuri trebuie să se prelungească. Nu putem renunța la măști, nu putem renunța la anumite măsuri încă, de restricție, care vor trebui să fie în continuare aplicate. Locurile unde vin foarte mulți în zone închise, asta nu trebuie să fie permis”, a mai declarat Raed Arafat, luând în calcul prelungirea stării de alertăpentru încă 30 de zile.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)