Raed Arafat, despre măsurile luate la granița cu Ucraina: Mesaje Ro-Alert vor fi emise la cererea MApN atunci când există riscuri / Evacuarea populației nu este pusă în discuție (VIDEO)

Raed Arafat, despre măsurile luate la granița cu Ucraina: Mesaje Ro-Alert vor fi emise la cererea MApN atunci când există riscuri  / Evacuarea populației nu este pusă în discuție (VIDEO)

Șeful DSU, Raed Arafat, a explicat care vor fi măsurile dispuse în localitățile aflate în apropierea porturilor ucrainene bombardate de armata rusă, pentru protejarea populației. Acesta a infirmat zvonurile potrivit cărora localnicii vor fi evacuați, pentru că riscul este unul minor. Pe de altă parte vor fi emise mesaje Ro-Alert atunci când MApN va considera că există riscuri:

„Evacuarea nu este pusă în discuție la acest moment și nu este prevăzută în Hotărârea CNSU. În rest, măsurile care se iau sunt măsuri preventive, fiind un risc minim la acest moment, sunt măsuri care prevăd pregătirea populației în zonele în care sunt puțini locuitori și care nu au adăposturi, nu au beciuri. Acolo, colegii de la Minsiterul Apărării vor construi zone de protecție, betonate și acest lucru a fost asumat.

Pe zonele în care sunt adăposturi recomandarea va fi ca oamenii să se poată adăposti în zonele respective cât este alarmă și cât este acest risc prezent. Pentru cei care nu au adăposturi și sunt în număr mai mare o să fie alte recomandări care vor fi date, precum de a rămâne într-o zonă departe de geamuri, departe de exterior, să rămâi în interiorul apartamentului, să te adăpostești sub o structură până se termină riscul respectiv. Asta urmează să vină cu ele colegii în cele două județe principal implicate, Tulcea și Galați, pe baza zonelor de risc care ni le vor da MapN, conform hotărârii CNSU.

Populația va fi alertată prin mesaje Ro-Alert atunci când MApN va considera că există riscuri:

„Când primim un mesaj de prealertă de la MApN, atunci se vor da aceste mesaje pentru a pregăti populația și pentru a înștiința populația că există acest risc. Acesta va fi modul de lucru. Noi primim informația de la Ministerul Apărării și procedăm la emiterea mesajului. Unde nu sunt semnale telefonice, mesajul se va da folosind mijloacele de adresare publică de la o mașină de pompieri amplasată acolo care are aceste sisteme  sau sirenele, depinde de zonă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`