Raed Arafat, despre manipulările privind COVID-19: „Au fost atacuri foarte bine coordonate, probabil și externe”

Raed Arafat, despre manipulările privind COVID-19: Au fost atacuri foarte bine coordonate, probabil și externe
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat luni că, în contextul măsurilor speciale luate de Guvern pentru blocarea răspândirii COVID-19, au existat campanii de manipulări prin intermediul fake news-urilor, unele dintre ele fiind coordonate extern.

“Oamenii au înțeles din prima lună ce se întâmplă. După care au început, rețele de socializare pline de fake news-uri. Eu cred că este o mână nevăzută, dar pentru unii despre care putem spune că știm cum să ne uităm putem spune că sigur au fost anumite atacuri foarte bine coordonate. Au făcut efecte. N-aș dori să intru în speculații. Probabil că sunt și externe. Aici trebuie să fim atenți, probabil că sunt unii care se joacă intern cu noi pe anumite interese și extern, pe alte interese”, a declarat Raed Arafat, ]ntr-un interviu pentru Antena 3.

Acesta a subliniat că situația din România nu este o excepție, ci în majoritatea statelor în care au fost luate măsuri dure de blocare a COVID-19 au putut fi observate astfeld e manipulări.

“Orice situație de urgență, mai ales una de durată, așa cum este situația asta, devine teren de joacă pentruc ei care vor să facă acest lucru. În SUA, în Italia, peste tot au apărut astfel de manipulări și de personaje pe rețelele de socializare”, a mai precizat Raed Arafat.

Proteste în Piața Victoriei în plină pandemie de COVID-19

Declarațiile lui Raed Arafat au loc în contextul în care, timp de două zile peste 100 de persoane au protestat în fața Guvernului,îgnorând regulile de distanțare socială și interdicția adunărilor publice în timpul stăriid e alertă.

Oamenii care s-au strâns în Piața Victoriei după un apel pe rețelele de socializare spun că sunt nemulțumiți de modul în care oficialii au gestionat pandemia și acuză autoritățile statului că au manipulat informațiile despre boală, pentru a îngrădi drepturi și libertăți. Printre cei care au protestat s-au aflat și Viorel Cataramă care a încercat să se infecteze în mod intenționalt cu COVID-19 pentru a demonstra că boala nu există.

Starea de alertă a intrat în vigoare în România

România a trecut, pe 15 mai, de la starea de urgență la starea de alertă.

Această măsură a fost însoțită de aplicarea unor relaxări sporite, în special în ceea ce privește libertatea de circulație a persoanelor. Astfel, românii se pot deplasa în interiorul localităților fără completarea declarației pe propria răspundere, document care rămâne valabil pentru cei care se deplasează între localități.

Totodată, parcurile au fost redeschise în Capitală, la fel ca alte locuri publice, precum muzeele. Barurile, restaurantele și cafenelele continuă însă să fie închise. Cu toate acestea, în primul weekend de la instaurarea stării de alertă, au existat români care au abuzat de relaxarea restricțiilor. Astfel,sute de persoaneau fost filmate sâmbătă seară în parcul Herăstrău din Capitală în timp ce stau la terase, dansează și se comportă ca și cum nu există nicio regulă de distanțare socială.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`