Raed Arafat, despre incendiul de la Constanța: Saltelele nu se mai folosesc din cauza unor accidentări. Se face raport pe intervenție. Ceva nu a mers (VIDEO)

Publicat: 18 02. 2021, 13:25
Foto: Guvernul României / Facebook

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a vorbit, joi, la sediul Ministerului Afacerilor de Interne (MAI), despre incendiul de la Constanța, în care o femeia s-a aruncat de la etajul 6 pentru a scăpa din calea flăcărilor, însă a murit în urma impactului cu solul, că saltelele nu mai sunt folosite de autorități din cauza unor accidentări, iar autoscara era defectă.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Raed Arafat: Saltelele nu se mai folosesc din cauza unor accidentări. Nu sunt județe fără autoscări

„Au 2 sau 3 saltele în toată țara, dar nu le mai folosesc, tot din cauza unor accidentări care au survenit în timpul utilizării lor (…) Am numit un grup de lucru, după ce am discutat și cu ministrul Bode, care va analiza toate aspectele operaționale și va veni cu propuneri în curs de maxim 3-4 săptămâni. Grupul de lucru e format din personal de la DSU, de la IGSU și de la câteva inspectorate, unele care au perne și unele care nu au perne. Să vină să spună punctele lor de vedere și să vină cu o strategie pe tehnica asta”, a spus el.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a menționat că din 2017, în România, au intrat în dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscări noi și nu sunt județe fără autoscări.

„Din 2017 până acum, au intrat în dotarea inspectoratelor peste 80 de autoscări noi. Nu sunt județe fără autoscări, sunt localități fără autoscări, care le mai dețin pe cele vechi funcționale. Mai vin încă 18 platforme de salvare de la înălțime, care sunt deja în curs de achiziție la IGSU, e finalizată, din ce știu, licitația (…) O să putem vorbi în următoarea perioadă de peste 135 – 140 de autoscări, autoplatforme de salvare luate după anul 2010. Era una care era defectă la Constanța și care era în apropierea incendiului și pentru care nu s-a solicitat fonduri pentru repararea ei. Aceasta face parte din cele achiziționate de Constanța printr-un program transfrontalier româno-bulgar. Deci autoscara e achiziționată prin anii 2010 – 2012. Celelalte 3 autoscări primite de Constanța sunt autoscări cumpărate de IGSU”, a afirmat Arafat.

”Faptul că s-a trimis acolo (Constanța) o echipă, înseamnă că ne-am sesizat că ceva nu a mers corect. Unul dintre aceste lucruri, care a fost investigat de către echipa respectivă, este raportarea greșită către noi”, a adăugat el.