Raed Arafat: Dacă vrem să stăm cu bunicii de Sărbători, poate a fi testat nu este un lucru rău, mai ales pentru cei care vin din afară. Fiecare decide cum crede că este mai bine

Raed Arafat: Dacă vrem să stăm cu bunicii de Sărbători, poate a fi testat nu este un lucru rău, mai ales pentru cei care vin din afară. Fiecare decide cum crede că este mai bine
Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență. Sursa foto: Facebook

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat, marți dimineață, la Antena 3, că dacă vrem să stăm cu bunicii de Sărbători, poate a fi testat nu este un lucru rău, mai ales pentru cei care vin din afară.

„La bunici dacă vrem să mergem și vrem să stăm cu bunicii, mai ales cei care sunt veniți din afară și care pot la un moment dat să devină pozitivi, dar și din interior, poate a fi testat nu este un lucru rău. Pentru că îi protejăm. Dacă ne testăm cu o zi înainte, să știm că nu avem o problemă. Dar vreau să se înțeleagă, nu e nicio obligativitate în asta.

Acestea sunt decizii pe care le poate lua fiecare, pentru a se proteja și pentru a-și proteja familia. Fiecare decide cum crede că este mai bine. Dacă vrem să stăm la masa de Crăciun, asta nu se ia cu mască. Deci asta înseamnă că putem să ne protejăm mai mult dacă știm că nu suntem pozitivi”, a spus Raed Arafat.

Întrebat cum trebuie să procedeze oamenii când merg cu colindul, Arafat a declarat:

„Avem reguli foarte clare. Dacă suntem în zone aglomerate, da. Dacă mergem cu colindul și mergem la oameni în casă, dacă venim din afară și începem să intrăm din casă în casă, masca poate fi recomandată, dar nu putem obliga pe nimeni. Fiecare cum vede mai bine să se protejeze.

Măsurile de sănătate publică le cunoaște toată lumea. Fiecare le poate aplica în casa lui fără să strice sărbătoarea, să se protejeze. Acest lucru îl poate face respectând astfel de măsuri. Se pot testa unii dacă au teama că îi infectează pe cei care sunt în vârstă. Dar astea nu sunt măsuri obligatorii”.

Guvernul a aprobat relaxarea restricțiilor de sărbători

Hotârearea CNSU prevede următoarele relaxări:

  • Eliminarea interdicțiilor de circulație a persoanelor;
  • Creșterea intervalului orar în care este permisă desfășurarea activităților cu publicul pentru toți operatorii economici, inclusiv pentru competițiile sportive și activitățile cultural artistice între 5.00 și 22.00;
  • Eliminarea obligativității purtării măștii de protecție pentru toate spațiile publice deschise neaglomerate;
  • Eliminarea restricțiilor referitoare la programul operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor în ziua de Crăciun și noaptea de Revelion. Acestea vor funcționa cu capacitate de 50%.
  • Permiterea accesului în cadrul operatorilor care comercializează produse nealimentare, centrelor și parcurilor comerciale și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea cazării în structurile de primire turistice și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid;
  • Permiterea accesului tuturor persoanelor în cadrul spațiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafața mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Potrivit lui Raed Arafat, sunt permise evenimentele din noaptea de Revelion, neexistând un număr maxim de persoane care pot participa la acestea. Oamenii trebuie însă să respecte regulile de protecție.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`