Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, este de părere că „nu vom sta liniștiți” în ceea ce privește epidemia de COVID-19 „cel puțin până la primăvară sau chiar vara anului viitor”. „Va trebui să învățăm să trăim cu virusul, respectând toate regulile pe care unii și alții încearcă să ne convingă să nu le respectăm”, a subliniat oficialul, duminică seară.
„Cred că cel puţin până la primăvară sau chiar vara anului viitor nu vom sta liniştiţi, va trebui să învăţăm să trăim cu virusul, respectând toate regulile care unii şi alţii încearcă să ne convingă să nu le respectăm. Dacă respectăm toate regulile şi renunţăm la anumite aspecte din viaţa noastră temporar fără să o afectăm semnificativ, atunci este posibil să ieşim cu bine când lucrurile vor reveni la cvasi-normalitate, adică către primăvară-vară. Inclusiv preşedintele Franţei a transmis un mesaj că până în vară nu va fi uşor cu virusul SARS-CoV-2. Putem avea momente în care lucrurile să se agraveze, momente în care lucrurile să se stabilizeze, adică să mai avem diferite creşteri, scăderi. Totul depinde de noi şi dacă respectăm regulile şi ce măsuri, ce activităţi reluăm, cum le reluăm, sub ce formă le reluăm, putem să controlăm situaţia şi să nu ajungem la o situaţie foarte dramatică în care nu mai putem face faţă”, a declarat Arafat, duminică seara la Antena 3, potrivit News.ro.
Șeful DSU a mai adăugat că probabil trebuie interzise petrecerile de după alegerile parlamentare pentru a nu se repeta evenimentele de după alegerile locale.
„La alegeritrebuie să fie respectate toate regulile, aţi văzut că sunt regulile foarte clare pentru toată perioada de campanie, pentru ziua de vot şi să insistăm ca după ziua de vot, la anunţarea rezultatelor, să nu existe niciun fel de sărbătoriri, ieşiri, contact fără mască. Exact asta am văzut la locale şi poate că acolo a avut un impact serios. Va trebui să le interzicem chiar în scris probabil ca să fim siguri ca acest lucru să nu se întâmple atunci. Chiar dacă şi la locale acest lucru nu era permis şi totuşi s-a întâmplat. Va trebuie să învăţăm populaţia că indiferent cât de bucuros eşti care este problema, la momentul respectiv să nu ajungi să transmiţi această boală peste tot în comunitate prin astfel de întruniri”, a explicat Raed Arafat.
De la izbucnirea crizei sanitare, pe teritoriul României au fost confirmate209.648 de cazuri de COVID-19, dintre care 3.855 sunt cazuri noi. Grupul de Comunicare Strategică a precizat că149.741 de pacienți au fost declarați vindecați.