Raed Arafat confirmă: „Măști în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte”

Publicat: 05 01. 2022, 13:01
Actualizat: 05 01. 2022, 13:02
Foto: Inquam Photos / George Călin

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a confirmat că elevii și profesorii nu vor putea să mai poarte măști textile la școală, ci vor purta măști medicale de unică folosință, conform hotărârii adoptate miercuri de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Oficialul a precizat că aceasta este unica modificare ce vizează unitățile de învățământ.

În școli vor fi purtate doar măști medicale, nu textile, spune Raed Arafat

„Măștile în școli vor fi doar medicale, chirurgicale, nu textile. Până acum au fost mixte, dar acum se schimbă asta”, a spus șeful DSU pentru Edupedu.ro.

Elevii de gimnaziu și liceu au revenit clase în această săptămână, urmând ca săptămâna viitoare să reia cursurile cu prezență fizică și elevii din învățământul primar și copiii de grădiniță.

Măștile medicale sau cele de tip FFP2, obligatorii în toate spațiile publice închise și deschise

CNSU a aprobat miercuri o nouă hotărâre. Astfel, odată cu prelungirea stării de alertă, vor intra în vigoare noi reguli de protecție sanitară, iar în spațiile publice deschise și închise vor putea fi folosite doar măști medicale sau cele de tip FFP2, despre care specialistul pneumolog Gilda Popescu spunea că oferă o protecție de până la 92%.

„Se propune menținerea obligativității purtării a măștii de protecție doar tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise, în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sănătății și al ministrului afacerilor interne”, se arată în Hotărârea CNSU.

Există și câteva excepții de la regulă:
  1. copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  2. persoanele care sunt singure în birou;
  3. prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  4. reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  5. vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  6. persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă
    solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.