Raed Arafat: Cel mai rău lucru în timpul unui cutremur e panica. Nu dăm alerte pentru a nu genera panică. Cine trimite astfel de mesaje o face pe răspunderea sa / România are o concepție clară de intervenție (VIDEO)

Raed Arafat: Cel mai rău lucru în timpul unui cutremur e panica. Nu dăm alerte pentru a nu genera panică. Cine trimite astfel de mesaje o face pe răspunderea sa / România are o concepție clară de intervenție (VIDEO)

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat joi, pentru B1 TV, de ce românii nu au primit mesaj Ro-Alert la cutremurul de dimineață. Acesta a vorbit și despre ce trebuie să facă românii în caz de cutremur și ce fac autoritățile pentru a-i pregăti pe oameni într-un astfel de scenariu.

„Cel mai rău lucru în timpul unui cutremur e panica. Trebuie să știi ce ai de făcut, că trebuie să stai sub o grindă, sub o masă. Dacă ești pe stradă să fii atent să nu cadă obiecte de sus, cabluri electrice. Toate aceste aspecte omul trebuie să fie conștient de ele”, a declarat Raed Arafat, în cadrul emisiunii „News Pass”, moderată de Laura Chiriac pe B1 TV.

Acesta a mai precizat că oamenii trebuie să aibă provizii de 72 de ore minim și să se ajute unul pe altul până ajung serviciile de urgență.

De asemenea, în timpul și după cutremur nu trebuie să folosească cu toții telefoanele pentru că-i pot bloca pe cei care chiar au nevoie de ajutor și nici nu trebuie să folosească mașinile, pentru că pot bloca autospecialele de intervenție.

Arafat explică de ce românii nu au primit mesaj Ro-Alert la cutremur

„E o discuție veche pe care o repetăm după fiecare cutremur. Ro-Alert nu dă mesaje anticipate pentru că timpul e foarte scurt între momentul în care se află și momentul în care mesajul ar ajunge. De multe ori ajunge în timpul sau după cutremur. Azi, de exemplu, ce ne-a dat INFP la noi a apărut alertă cu 5 – 7 secunde înainte, asta ne spun colegii de la dispecerat. Atunci a sunat sistemul. Dacă dai Ro-Alert în atâta timp și spui că vine un cutremur, riscul major e să induci panică și să se trezești cu oamenii în casele scărilor, în lifturi încercând să fugă, punându-și viața în pericol fiind în locurile în care nu trebuie să se afle în timpul unui cutremur.

Deci avertizarea la un timp foarte scurt, la o populaței care nu toată e bine pregătită, din păcate, mulți intră în panică. Imaginați-vă că se întamplă sâmbătă noaptea, unde ai cluburi și discoteci și oamenii se înghesuie să iasă prin ușa prin care au intrat. E risc cutremurul să nu facă nimic, dar acolo să se omoare între ei, călcându-se.
Neștiind exact care e impactul, situația, noi preferăm ca populația să fie pregătită să știe ce are de făcut, cum se protejează și cum să reacționeze la mometul cutremurului. Dacă eu dau mesaj înainte, nu fac decât să induc panică, iar oamenii să iasă pe scări și să folosească liftul sperând că ies din bloc înainte să se termine cutremurul”, a explicat Raed Arafat, pentru B1 TV.

În legătură cu alertele de cutremur primite de unii cu telefoane Android, secretarul de stat a afirmat: „Cine dă mesajele dă pe răspunderea sa. Oamenii trebuie să înțeleagă să nu se panicheze. Și aceste alerte sunt relative, nu sunt sigure și sunt în timp scurt sau chiar în timpul cutremurului și ele pot induce panică și o reacție pe care nu ne-o dorim la oameni în spații aglomerate”.

Cum sunt pregătiți românii pentru reacția în caz de cutremur

Întrebat dacă românii sunt pregătiți pentru un cutremur mai mare și ce fac autoritățile pentru a-i pregăti, Arafat a răspuns: „Noi încercăm în ultima perioadă foarte mult și prin mai multe metode. Avem și o caravană care merge cu ceva simulator și instruește copiii și oamenii care vin în anumite zone publice. Departamentul are din 2017 un site, fiipregatit.ro, unde sunt toate recomandările pe toate tipurile de risc, inclusiv cutremur, și scrie cum sa te pregătești înainte, cum să reacțioenzi în timp și cum să procedezi după. După, dacă a fost un impact major, folosim Ro-Alert dar azi nu a fost motiv. (…)”.

„România are o concepție foarte clară de intervenție, care implică întreaga țară, care e mobilizată în foarte scurt timp să se ajngă în zona de cutremur, dar unele județe trebuie să parcurgă o distanță mai mare, altele distanțe mai mici. Concept a fost testat în exercițiul din 2018, unul dintre cele mai mari exerciții europene pe cutremur”, a mai declarat Raed Arafat, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`