Raed Arafat: Căutarea planorului dispărut a fost extinsă în Munții Baiului. Peste 1.200 de persoane participă la căutări (VIDEO)

Publicat: 10 08. 2015, 10:11
Foto: B1 TV

1.350 de forțe sunt implicate în operațiunea de căutare a planorului dispărut de 4 zile și de salvare a pilotului. Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a declarat luni, la Predeal,  acolo unde a purtat discuții cu centrul de comandă, că este cea mai mare operațiune de salvare desfășurată până acum, iar Munții Baiului se află pe lista zonelor unde se vor face aceste căutări.

Totodată, Arafat a precizat că au fost purtate discuții cu apropiații familiei pilotului, inclusiv cu fiul acestuia, iar informațiile au fost valorificate în acțiunea de salvare aflată în curs.

”Începând cu astăzi, a fost pornită căutarea terestră dar numai în zonele împădurite din traiectele pe care le practica pilotul: Harghita, Covasna, Bacău și unde acum avem echipe care caută in zona respectivă, la dreapta și la stânga zonelor care au fost puse pe hartă.

Aviația a periat ieri totul în aceste zone. Bucățile de plastic în zona Prahovei nu se confirmă. În zona Munții Baiului avem peset 100 de persoane care caută în ambele părți. Aviația continuă astăzi să activeze în anumite zone, în zonele Prahova și Argeș.

Efectivele care lucrează astăzi, sunt peste 1.200 de persoane care caută în toate aceste județe. Astăzi o să vedem dacă nu găsim nimic o să facem o analiză, să vedem care sunt zonele de căutat terestru.

Am avut și un anunț fals. Intenționat, cineva a confirmat că a găsit avionul într-o zonă apropiată Predealului,  am verificat, persoana a negat că a sunat. Din păcate, este cartelă prepay, ne-a consumat timp, resurse, oameni. Asta este situația de acum. Planorul putea să ajungă la câteva sute de km. Este cea mai mare operațiune de căutare-salvare, sperăm să găsim planorul și pilotul. Mergem după analize, informații.

Ieri de exemplu, a ajuns pe facebook-ul departamentului de urgențe niște poze ale unui cetățean, după verificarea pozelor s-a dovedit că era vorba de o altă aeronavă care zbura. Pista respectivă nu am mai urmat-o. Orice informație care se primește, se analizează. Noi nu anulăm șansele, încă mai căutam câteva zile și apoi restrângem pe câteva zone care considerăm că trebuie verificate. Rămâne șansă de 1%, 2%, 3”, a declarat luni, Arafat.