Raed Arafat: „Bisericile nu vor fi deschise după data de 15 mai. Nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc”

Raed Arafat: Bisericile nu vor fi deschise după data de 15 mai. Nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc
Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bisericile nu vor fi deschise după 15 mai, când starea de urgență urmează să fie înlocuită cu starea de alertă, iar o parte din restricții vor fi relaxate. Anunțul a fost făcut miercuri seara de către Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, într-o intervenție televizată. Acesta a explicat că această decizie a fost luată în condițiile în care lăcaşurile de cult sunt frecventate de multe persoane în vârstă, categoria cea mai vulnerabilă în faţa COVID-19.

„Bisericile nu vor putea fi deschise din 15 mai. Ştiu că pentru oamenii credincioşi e foarte important, dar nu se vor deschide în primul val. Să vedem din al doilea val şi cu ce măsuri. Dar reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile. Clar acolo va trebui să se ia unele măsuri”, a declarat Raed Arafat la Antena3.

Acesta anunț a fost făcut după ce în spațiul public au apărut mai multe informații potrivit cărora Patriarhia ar face presiuni ca lăcașurile de cult să poată fi redeschise începând cu data de 15 mai. Exemplar în acest sens, este apelul purtătorului de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, care a invocat în acest sens, impunerea unpr măsuri de distanțare socială în timpul slujbelor.

Despre acest lucru Raed Arafat a declarat că măsurile de relaxare nu pot fi luate brusc, ci etapizat în funcție de evoluția pandemiei:

„Ştiu că există o deschidere la nivelul Patriarhiei să ia măsuri de distanţare, dar nu poţi să vii cu măsuri de relaxare brusc. Relaxarea va fi graduală. Cu siguranţă se va ajunge şi la deschidere”.

Rareș Bogdan susține că bisericile trebuie redeschise după 15 mai

Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, pledează pentru redeschiderea bisericilor după data de 15 mai, cu respectarea unor măsuri de distanțare socială:

„România are nevoie de Sfânta Biserică. Printre primele instituții care ar trebui deschise, să fie bisericile. Eu sunt credincios și, alături de alte milioane de români, am nevoie să merg la Biserică, să ascult slujba, măcar din fața ei. Mă refer la toate Bisericile, nu numai la a mea, la cea Ortodoxă”, a spus el.

Starea de urgență nu va fi prelungită în România

Declarațiile secretarului de statRaed Arafatau loc, în contextul în care starea de urgență din România expiră în 14 mai, urmând să fie înlocuită începând cu 15 mai custarea de alertă. Astfel, românii se vor putea deplasa în interiorul localităților fără a mai declara în prealabil unde se duc, lucru ce nu va fi valabil și pentru călătoriile interurbane, ce vor fi permise doar pentru motive justificate, precum, spre exemplu, cele profesionale.

Tot din 15 mai se vor redeschide și frizeriile, cabinetele stomatologice și muzeele. Chiar și așa, încă vor fi interzise grupurile mai mari de trei persoane, iar președintele Iohannis a precizat că autoritățile vor evalua constant situația, astfel că la fiecare două săptămâni, după caz, ar putea fi relaxate sau reinstituite o serie de restricții.

La rândul său, Ministrul de Interne, Marcel Vela, a precizat că sunt pregătite șialte etape de relaxare, însă ele vor fi aplicate treptat în funcție de evoluția pandemiei deCOVID-19după eliminarea restricțiilor:

Urmăriți B1TV.ro și pe
`