Șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, crede că numărul deceselor va continua să fie ridicat. Asta după ceRomânia a trecut pragul de 2.000 de morți din cauza coronavirusului.
Totodată, secretatul de stata lansat și un avertisment dur.„Vor fi măsuri care nu vor fi pe placul tuturor”.
„Din păcate, numărul deceselor va continua să fie ridicat și poate să crească. Noi nu vedem însă decesele în cifre seci, fiecare deces este un om, este tată, mamă, rudă. Ca să protejăm populația și să reducem numărul, soluția este respectarea regulilor pe care unii încearcă în continuare și foarte intens să le batjocorească”, a spus Raed Arafat, pentru Libertatea.
ȘefulDepartamentului pentru Situaţii de Urgenţă spune că trendul este crescător, chiar dacă mâine numărul va fi mai scăzut, „pentru că de regulă, în weekend, numărul testelor și trecerea lor în registre sunt reduse, dar trendul este crescător și ne așteptăm la creșteri. Trebuie să învățăm de la ce au pățit alții, dar curentul de negare și de atacuri existente este intens și, din păcate, populația crede, pentru că citește ce scrie pe rețelele de socializare, fără să verifice originea informației, plus că vedem fake-news-uri în fiecare zi”.
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 889 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, din 18.732 de teste prelucrate, acesta fiind cel mai mare număr de îmbolnăviri de la debutul epidemiei. La ATI, în acest moment, sunt internați 280 de pacienți. 21 de persoane cu Covid-19au decedat, de vineri până sâmbătă, bilanțul total al victimelor ajungând astfel la 2.009.
Pe de altă parte, dr. Beatrice Mahler,managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, crede că sunt mult mai multe cazuri de COVID-19 decât se raportează zilnic. Potrivit medicului, în realitate ar fi cam 2.000 de cazuri pe zi. Și sunt mulți dintre cei bolnavi care refuză să facă testul.
„Eu aș înmulți cu 2 sau 3 numărul de cazuri raportate, pentru că o parte din persoanele care sunt confirmate au contacți, contacți care nu întotdeauna ajung să-și facă testul sau refuză să-și facă testul, pentru că știm că sunt și situații în care persoane care au simptomatologie stau acasă și refuză să ajungă într-un spital sau să-și facă testul de frica unei stigme pe care o are în acest moment”, a explicat Beatrice Mahler.