Raed Arafat: Avem peste 300 de focare de coronavirus. Sunt posibile „scenarii mai grele” și nimeni nu poate exclude luarea unor măsuri mai drastice

Publicat: 07 08. 2020, 00:43
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat, joi seară, că în România sunt peste 300 de focare de coronavirus. Asta înseamnă și cămine, aziluri de bătrâni, și din domeniul industrial, zone care sunt controlabile. Secretarul de stat a precizat că multe dintre aceste focare „sunt foarte limitate, sunt sub control”. Arafat a mai susținut că nu pot fi excluse „scenarii mai grele” și „măsuri mai drastice”, dat fiind că nu știm cum va evolua boala.

Diferența între un focar de coronavirus delimitat și unul în care transmiterea e comunitară. Explicațiile șefului DSU

Raed Arafat a explicat joi seară, pentru Digi24, care este diferența între aceste focare delimitate și ținute sub control și focarele cu transmitere comunitară, în cazul cărora se impune uneori măsura carantinării unor localități.

„Dacă este o localitate cu o cifră mare de cazuri, dar care sunt concentrate la un azil de persoane vârstnice, atunci măsurile se iau pe azilul respectiv. (…) Dacă avem o localitate de 1.500 de persoane și avem 14 cazuri, 10 cazuri, 15 cazuri, este transmisie în comunitate, în mai multe familii, atunci luăm măsura de a carantina localitatea. De ce? Pentru că nu este suficient să izolezi persoanele și contacții lor direcți. Acolo, dacă s-a transmis în comunitate, înseamnă că mai avem mai multe persoane în comunitate probabil asimptomatice, de care nu știm și care transmit”, a explicat Arafat.

Acesta a mai spus că, odată ce o localitate este plasată în carantină, Direcția de Sănătate Publică poate face mai multe testări, se descoperă mai mulți infectați și sunt concentrate mai bine eforturile de prevenire a răspândirii bolii în comunitate.

Raed Arafat susține că nimeni nu poate exclude luarea unor măsuri mai drastice, în lupta cu epidemia de COVID-19

„Am luat anumite măsuri punctuale și asta fac multe țări acum, dar sunt situații în care dacă vezi că scapă total sub control și începe să fie o creștere mare, exponențială, se pot reimpune anumite măsuri drastice. Poate că nu faci un total lockdown în toată țara, dar faci într-un județ, îl faci într-o zonă în care vezi că este o răspândire majoră”, a mai spus șeful DSU.

Raed Arafat a afirmat apoi că nu pot fi excluse „scenariile grele” în eventualitatea în care nu vom mai putea controla boala.

„Nu suntem în acest scenariu încă, dar putem să ajungem și peste o lună, și peste două, și în timpul toamnei, și în timpul primăverii anului viitor să ajungem la scenarii grele, dacă boala se va comporta într-un fel pe care nu putem să-l controlăm”, a mai declarat Raed Arafat, pentru Digi24.

El a avertizat că „nimeni și nicio țară nu va putea la un moment dat să spună că exclude total luarea unor măsuri mai drastice”, pentru că totul depinde de evoluția epidemiei.

Potrivit celor mai recente date prezentate de Grupul de Comunicare Strategică, pe teritoriul României au fost depistate pozitiv cu coronavirus 57.895 de persoane, 1.345 numai în ultima zi. Bilanțul total al victimelor a ajuns la 2.566, în ultima zi fiind înregistrate 45 de decese.

Tot joi, premierul Ludovic Orban a declarat că datele privind evoluția epidemiei arată că țara noastră a reușit să stopeze creșterea numărului de infectări. „Riscul cel mai mare era ca, la un moment dat, creșterea să nu mai fie liniară, ci să aibă o tendință de progresie geometrică”, a precizat șeful Guvernului.