Raed Arafat: Avem deja 130 de pompieri în Grecia. Au avut multe intervenții / Vom vedea dacă trebuie să înlocuim aerian personalul cu sprijinul MApN / Sunt turiști români care au fost evacuați (VIDEO)

Raed Arafat: Avem deja 130 de pompieri în Grecia. Au avut multe intervenții / Vom vedea dacă trebuie să înlocuim aerian personalul cu sprijinul MApN / Sunt turiști români care au fost evacuați (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Călin

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit detalii despre misiunea pompierilor români la incendiile din Grecia, luni, la Știrile B1 TV prezentate de Dan Gabor, și a precizat că aceștia „au avut multe intervenții deja”.

Raed Arafat (DSU), pe B1 TV, despre intervenția pompierilor români în Grecia

Întrebat cum va arăta o zi de muncă pentru pompierii români din Grecia, șeful DSU a declarat: „În primul rând, vreau să explic că la acest moment avem deja 130 de pompieri în Grecia (…). Ziua lor de lucru este una foarte bine stabilită. Ei, fiecare grup de pompieri, au un ofițer grec de legătură (…). Poate la un moment să ai dimineața liber, să nu fie nicio misiune, și după care să te trezești că la o anumită oră pleci și te întorci după opt sau 10 ore. Au avut multe intervenții deja și colegii care sunt în jurul Atenei, iar din ce am văzut la Rodos (…) acolo vor intra în intervenție imediat după ce s-au instalat la baza de operații.

„Oricând se pleacă într-o altă țară, țara respectivă coordonează. De când guvernul a aprobat plecările și prepoziționarea inițială, noi știm foarte bine modul de lucru sub Protecția Civilă Europeană. Acesta se face, bineînțeles, sub coordonarea țării gazdă, deci întotdeauna așa a fost și în anii trecuți”, a continuat Raed Arafat.

Întrebat cât ar putea să dureze intervențiile, el a explicat: „Ele cred că vor dura. În final, vom vedea dacă trebuie să înlocuim personalul – și asta putem să facem și cu sprijinul colegilor de la Ministerul Apărării, de a înlocui aerian personalul (…). Plus, în luna august, urmează încă un grup de pompieri – inițial, se spune «prepoziționare», dar acum cred că vor intra direct în intervenție – care sunt prevăzuți din alte țări, inclusiv din Franța, care vor ajunge acolo. Vom analiza situația împreună cu colegii din Grecia și vom decide momentul în care misiunea va fi finalizată. Bineînțeles, nu putem pleca lăsând colegii de acolo la nevoie, ci va trebui să vedem și să ne sincronizăm cu colegii care vor veni din alte țări”.

„Eu știu că sunt turiști români care au fost evacuați. Nu am informații asupra cifrei”, a mai menționat Raed Arafat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`