Raed Arafat: Avem 11 clădiri de școli cu fisuri după cutremurul de marți. Ele vor fi expertizate până se întorc elevii din vacanță (VIDEO)

Publicat: 15 02. 2023, 17:29
Actualizat: 15 02. 2023, 17:35

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a declarat că 11 clădiri de școli au fisuri după cutremurul de 5,7 produs marți în zona Gorj. Elevii sunt acum în vacanță, iar clădirile vor fi expertizate până se întorc ei.

„Avem 11 clădiri de școli care au avut fisuri. Elevii sunt acum în vacanță. Până se întorc, aceste școli vor fi expertizate. Dacă sunt probleme, nu se întorc elevii acolo. Dacă sunt fisuri superficiale, ele se repară. Dar ele nu pun în pericol viața elevilor și atunci ei se întorc la școală. Deci evaluările se vor face până să se întoarcă elevii”, a declarat Raed Arafat.

Efectele cutremurului de marți din Gorj

Secretarul de stat anunțase anterior că seismul de 5,7 grade a provocat efecte minore în 22 de locații din județele Gorj, Dolj, Hunedoara, Mehedinți și Vâlcea: „Toate efectele au fost efecte care n-au pus viața în pericol. Am avut doar două persoane cu leziuni minore, care s-au aflat în zonă, care s-au rănit ușor”.

„Clădirile care au suferit fisuri, care au suferit căderi de structuri constructive, sunt evaluate de experții în construcție pentru a stabili dacă este vreuna dintre ele în pericol și nu poate să mai fie locuite. Până acum, nu avem niciun bloc sau o clădire care să ni se spună că nu se poate locui mai departe, deci efectele, cum am zis, au fost minore, numai că au fost extinse pe mai multe localități”, a mai declarat Arafat.

Măsurile Ministerului Educației pentru limitarea riscului seismic în școli

Între timp, Ministerul Educației a înaintat o serie de măsuri pentru limitarea riscului seismic în școli.

„Li s-a solicitat, tuturor inspectoratele județene/al municipiului București, evidența planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine. Fiecare instituție de învățământ are obligația de a organiza, conform unei planificări realizate la începutul anului școlar, exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență”, se arată într-un comunicat al ministerului.