Raed Arafat anunță că 1.400 de studenți la Medicină s-au înscris pentru a lucra în spitalele suport COVID

Publicat: 23 11. 2020, 08:34
Foto: Guvernul României / Facebook

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, anunță că 1.400 de studenți la Medicină s-au înscris, până acum, pentru a lucra în spitalele suport COVID. Tinerii vor lucra pe posturi de asistenți și urmează să fie repartizați în unitățile medicale.

1.400 de studenți vor să lucreze ca asistenți în spitalele suport COVID

Concret, personalul medical din spitalele suport COVID-19 va fi suplimentat cu studenți la Medicină și la Asistență Medicală Generală din anii IV, V și VI. Aceștia vor lucra în secțiile de terapie intensivă, în unitățile de primiri urgență și în secțiile cu cazuri intermediare de coronavirus, a explicat Raed Arafat, duminică, la Digi 24.

„Unul din pașii care au fost luați este recrutarea unui număr de studenți care să lucreze pe posturi de asistenți medicali, pentru că nu numai de medici e nevoie, e nevoie foarte mult de asistenți medicali, de supraveghere a acestor bolnavi. Până în acest moment avem 1400 de studenți care deja s-au înscris pe listă și vom începe săptămâna asta repartiția lor”, a anunțat șeful DSU.

O ordonanță de urgență în acest sens a fost adoptată recent de Guvern.

„Chiar apreciez în mod deosebit această iniţiativă şi, într-un fel, studenţii pot să dea şi ei un exemplu pentru toţi. Oricine poate să facă ceva bun în această bătălie trebuie să intre alături de noi în această bătălie. Să gândiţi foarte bine comunicarea, interacţiunea, modul de implicare a lor, activităţile efective în care se pot implica, astfel încât să avem o implicare a lor cât mai serioasă şi în acelaşi timp să simtă susţinerea şi aprecierea noastră pentru efortul pe care îl fac”,a declarata atunci premierul Ludovic Orban.

Peste 5.800 de noi cazuri de coroavirus la nivel național, în 24 de ore

Potrivit raportării de duminică a Grupului de Comunicare Strategică, în ultimele 24 de ore, au fost confirmate, la nivel național, 5.837 de noi cazuri de infectare cucoronavirus, dintr-un total de 20.790 de teste care au fost prelucrate în același interval. În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cuCOVID-19este de 13.492, iar dintre acestea1.174 se află în secțiile de terapie intensivă. Totodată, au fost înregistrate 131 de noi decese în rândul pacienților infectați cucoronavirus.

Astfel, de la începutul pandemiei, în România au fost confirmate 418.645 cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus, iar 295.148 de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul deceselor a ajuns la 10.047.

Cea mai gravă situație se înregistrează în județele Sibiu, Ilfov, Cluj și Brașov, acolo unde rata incidenței cazurilor de coronavirus a depășit 7 la mia de locuitori.

O situație îngrijorătoare este și în Capitală. 6,13 cazuri pozitive SARS-CoV-2 la mia de locuitori, la această rată de incidenţă a ajuns Bucureștiul, după ce, duminică, au fost raportate alte 1.222 de noi infecători cu coronavirus. Astfel, bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns, în Capitală, la 58.405 de la debutul pandemiei și până acum.

Cu toate acestea, autoritățile precizează că deocamdată nu s epune problema carantinării Bucureștiului.

Deşi după ce o localitate trece de incidenţa de 6 la mie, autorităţile pot decide carantinarea, decidenţii anunţă că problema izolării Capitalei se va pune doar dacă îmbolnăvirile vor crește foarte mult. Între timp, 11 localităţi din judeţul Ilfov, care se află chiar în vecinatatea Bucureştiului, sunt în carantină.