Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)

Publicat: 15 09. 2024, 21:34
Sursa foto: Facebook / Raed Arafat

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a vorbit despre inundațiile din estul țării, duminică, la Știrile B1 TV cu Gabriela Mihai, și a explicat că „o evaluare realistă și reală” a pagubelor „nu se poate face decât după ce se retrage și apa și după ce pot fi vizitate casele și gospodăriile”.

Raed Arafat (DSU), pe B1 TV, despre inundații și intervențiile autorităților

„La acest moment, noi avem forțele care sunt la Galați în continuare. Din păcate, chiar acum am închis telefonul cu ei, plouă la acest moment. Se monitorizează de către colegii de la ANM și așteptăm să vedem care va fi situația, dacă rămâne doar la cantitățile pe care ni le-au zis, care sunt mult mai puține decât cantitățile de acum două zile, sau dacă vor fi cantități mai mari. În același timp, este un impact asupra Vaslui, Iași, chiar și Suceava”, a declarat Raed Arafat.

„Noi, astăzi, am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași, trimițând echipe suplimentare din județele Bistrița, Mureș, Suceava, Neamț, Cluj, Harghita, Sibiu, Covasna și Brașov. La acest moment, așteptăm să vedem care va fi evoluția. Toată lumea este în alertă. Inspectoratele pentru Situații de Urgență sunt în alertă în județele respective și așteptăm să vedem dacă vor fi solicitări. Până la acest moment, n-am primit informații că sunt solicitări de intervenții de salvare”, a adăugat șeful DSU.

Ce a spus despre evaluarea pagubelor

„Deja au ajuns la populație materiale, apă, cazarmament, mâncare și vor fi distribuite prin grija Consiliului Județean (…). O evaluare realistă și reală nu se poate face decât după ce se retrage și apa și după ce pot fi vizitate casele și gospodăriile. La acest moment, noi lucrăm pe partea de curățire a caselor, scoatere a apelor, scoatere a nămolului și faza următoare va veni cu echipele de evaluare, pe care le fac prefecturile, de regulă, conform regulamentului pe care îl avem, și vor veni cu estimările de necesar, și bineînțeles cu estimările de costuri, care vor fi supuse aprobării Comitetului pentru Situații de Urgență. Dacă depășesc un anumit prag, pot face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene”, a mai declarat Raed Arafat.