Raed Arafat: Al doilea val al epidemiei de coronavirus va fi pe durata iernii. Dacă vor continua presiunile să nu se pună anumite restricții, clar lupta va fi mult mai grea (VIDEO)

Publicat: 16 10. 2020, 11:48
sursa Foto: hepta.ro // Abaca Press / Utrecht Robin/ABACA

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că al doilea val al epidemiei de coronavirus se va suprapune cu perioada iernii, când vor exista și cazuri de gripă sezonieră. Acesta a spus că nu poate garanta că vom răsufla ușurați odată cu venirea primăverii, deoarece sunt mai mulți factori care acționează aici. Totuși, Arafat a insistat că este extrem de important ca toată lumea să respecte regulile de prevenție și să acționăm, astfel, împreună în lupta cu epidemia.

Raed Arafat, despre valul doi al epidemiei de coronavirus

Întrebat cât ar putea dura perioada critică, Arafat a răspuns: „Valul doi, pe plan european, pe emisfera nordică zicem, va fi pe durata iernii. Acum, cât de greu va fi pe perioada iernii, depinde de noi. Dacă reușim să stopăm creșterea, să ajungem pe un platou, să începem o descreștere, care durează, nu se obține imediat, clar putem avea situația sub control, cum am ținut-o în primul val. Dacă nu se respectă regulile, dacă sunt presiuni să nu se ia anumite restricții… Sunt unii supărați pe noi, că de ce s-au luat… Dacă continuăm în această logică ”de ce ne trebuie asta, de ce ne trebuie asta?”, atunci clar lupta va fi mult mai grea și cu o durată mult mai lungă. Deci depinde totul de modul în care lucrăm cu toții împreună”.

Întrebat dacă la primăvară putem răsfula ușurați, acesta a răspuns: „Nu pot să vă garantez nimic, că nu știu cum va fi comportamentul. Aduceți-vă aminte că noi nu am trecut printr-o iarnă serioasă cu virusul ăsta. Noi am început din martie, acum vedem cum va fi la iarn… Din primăvară până acum nu am stat liniștiți, iar creștererile au început în vară, toamnă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Europa a intrat în al doilea val al epidemiei de coronavirus

România a ajuns să înregistreze peste 4.000 de infectări cu SARS-CoV-2 pe zi, a depășit pragul de 600 de pacienți la Terapie Intensivă și a avut chiar și peste 80 de decese raportate în 24 de ore. Nici nu restul Europei lucrurile nu stau mai bine.

Franța, de exemplu, a ajunțat, joi, 30.621 de noi cazuri, un record de la implementarea screeningului masiv. De altfel, această țară a reintrodus starea de urgență sanitară din cauza răspândirii epidemiei de coronavirus. Președintele Emmanuel Macron a anunțat, tot joi, că vor fi impuse restricţii de circulaţie între orele 21:00 şi 6:00, în regiunea Ile-de-France, inclusiv în Paris, şi în alte metropole.

Germania a înregistrat și ea un nou record negativ al infectărilor – 7.334 în ultimele 24 de ore, o creștere de 700 față de ziua precedentă. În acest context, cancelarul Angela Merkel a anunțat că vor fi impuse noi restricții. „Trebuie să împiedicăm o creştere necontrolată sau exponenţială”, a insistat ea.

Italia a înregistrat și ea peste 8.000 de cazuri și 83 de decese (dublu față de ziua precedentă) în ultimele 24 de ore. În doar o săptămână, în Italia s-au dublat cazurile de infectare raportate și s-au triplat decesele. Autoritățile au luat deja noi măsuri. „Totul va depinde de comportamentul comunității”, a insistat premierul Giuseppe Conte.

Spania a raportat, joi, o creştere cu peste 13.300 a cazurilor noi de infecţii, la un total 921.374. Coordonatorul situaţiei de urgenţă medicală, Fernando Simon, a declaratcă situaţia se stabilizează, dar există diferenţe în teritoriu. Catalonia, care include Barcelona, al doilea mare oraş din ţară, a ordonat închiderea barurilor şi restaurantelor pentru o perioadă de 15 zile