CORONAVIRUS | Raed Arafat, despre activitățile de 1 Mai: ”Rugămintea către populație este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile”

CORONAVIRUS | Raed Arafat, despre activitățile de 1 Mai: ”Rugămintea către populație este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile”

Președintele României, Klaus Iohannis, a atras din nou atenția asupra faptului că România nu se află încă în momentul pentru relaxarea restricțiilor de carantină, precum au făcut-o alte țări.

„Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital”, a fost mesajul șefului statului.

Și Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat pentruB1 TV că autoritățile se așteaptă ca vârful epidemiei de coronavirus să se producă undeva la șapte – zece zile după Paște, dar și că vor mai exista episode de SARS-CoV-2 în următorii 1-2 ani, la o intensitate mai mică (dacă lucrurile vor fi gestionate corect).

Totodată, acesta a mai precizat că o eventuală relaxare a măsurilor excepționale de Securitate nu va fi posibilă în perioada imediat următoare, punctând că astfel de decizii vor fi luate în timp, gradual, în funcție de evoluția epidemiei și de la o localitate la alta.

„Suntem într-o perioadă în care menținem acele restricții, izolare voluntară și distanțare social”, a precizat Nelu Tătaru.

Ieșirile de 1 Mai, de domeniul trecutului

De asemenea, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a făcut referire la binecunoscutele ieșiri de 1 Mai, rugând cetățenii să rămână în case.

„Dacă noi continuăm măsurile, înseamnă că ele sunt necesare. În momentul în care considerăm că o anumită măsură nu mai este necesară, în mod clar că, în cel mai scurt timp, măsura este eliminată. Rugămintea către populație de 1 mai este să evite să-și planifice ieșiri și să respecte regulile care au fost și pe durata Paștelui, chiar mai bine decât le-au respectat pe durata Paștelui”, a punctat Raed Arafat, precizând totodată că relaxarea măsurilor se va face treptat, nu brusc, într-o manieră bine calculată.

Acesta mai este de părere că nu putem rămâne izolați pe viață și, dacă vom continua să respectăm regulile impuse de autorități, ne vom obișnui cu acest stil de viață, până la apariția unui vaccin și la eradicarea virusului.

„Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus”

Afirmațialu Raed Arafat legate de posibila dată a ridicării restricțiilor au fost întărite și de către președintele Societății Române de Microbiologie, prof. dr. Alexandru Rafila, care este de părere că data de 15 mai este una „rezonabilă” pentru o relaxare a restricțiilor impuse de pandemia de COVID-19, aceasta fiind data la care li se va permite copiilor „să iasă din casă, să se joace și să alerge, dar care ar putea să încurajeze și persoanele vârstnice să facă mișcare în cursul serii, când circulația este redusă”.

Aceeași dată a fost menționată și de către autorități, ca fiind momentul în care ar trebui să expire și valabilitatea stării de urgență de pe întreg teritoriul României.

Medicul Alexandru Rafila, care este și membru al comitetului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, mai este de părere că mai devreme de jumătatea anului 2021 nu vom putea reveni la viața normal, cea de dinainte de pandemia de coronavirus.

Până în prezent,la nivel național, au fost confirmate 8.936 de cazuri de persoane infectate cu virusul COVID – 19 (190 de noi cazuri doar în 24 de ore).

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie