Radu Țincu: Varianta britanică a coronavirusului va rămâne probabil cea dominantă. E mai contagioasă, dar nu e neapărat mai mortală și vaccinurile sunt în continuare eficiente împotriva sa (VIDEO)
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat că un nivel mai mare de secvențiere ne-ar putea oferi „o imagine mai concretă și corectă a evoluției și distribuției” variantei britanice a coronavirusului, dar a explicat că pentru acest lucru trebuie să avem o anumită capacitate și o oportunitate financiară, astfel că am putea, folosind experiența Regatului Unit, să aplicăm modelul matematic „care ne va spune cu exactitate momentul în care și în România vom avea preponderent această variantă virală”. În acest context, el a îndemnat la prudență și la respectarea măsurilor de protecție sanitară.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Medicul Radu Țincu, despre varianta britanică a coronavirusului
Întrebat pe B1 TV, de Aneta Sângeorzan, dacă datele furnizate marți de INSP ar trebui să ne îngrijoreze, Radu Țincu a răspuns: „Trebuie să privim această informație nu neapărat cu îngrijorare. Era de așteptat ca această variantă britanică să devină dominantă și știm lucrul acesta din Marea Britanie, pentru că ea apărut în septembrie, anul trecut, acolo – în decembrie, aproape toate îmbolnăvirile erau cauzate de această variantă virală, pentru că este o variantă cu transmitere mult mai rapidă, fiind mult mai contagioasă. Este evident că se află în competiție cu celelalte variante, pe care le va scoate din circulație, și va rămâne probabil varianta dominantă. Ce trebuie să vedem este că această variantă se transmite mai rapid, deci va trebui să avem mult mai mare atenție în ceea ce privește respectarea măsurilor sanitare”.
„S-a vorbit foarte mult dacă să secvențiem mai mult – putem să secvențiem mai mult ca să putem să avem o imagine mai concretă și corectă a evoluției și distribuției acestei variante, însă ea nu ne va ajuta cu foarte mult pentru că, vă spuneam, cel mai probabil, de la momentul în care am detectat pentru prima oară varianta în România, în următoarele două-trei luni de zile, probabil, toate îmbolnăvirile se vor înregistra cu această variantă virală, așa cum s-a întâmplat și în Marea Britanie”, a mai spus Radu Țincu.
Întrebat dacă asta înseamnă că, mai degrabă decât să secvențiem, ar fi mai indicat să fim mai precauți și să ne protejăm respectând regulile de siguranță sanitară, medicul a explicat: „Putem să testăm dacă într-adevăr avem această capacitate și avem și oportunitatea financiară să facem lucrul acesta. Dacă nu, putem folosi experiența Marii Britanii, care a testat în jur de 200.000 de astfel de probe recoltate și a observat faptul că, din septembrie, până în decembrie, s-a realizat o uniformizare a răspândirii acestei variante virale. Cred că putem aplica modelul matematic care ne va spune cu exactitate momentul în care și în România vom avea preponderent această variantă virală”.
„Ceea ce trebuie să știm este că această variantă nouă virală este mai contagioasă, dar nu este neapărat mai mortală, nu crește mortalitatea. Elementul important este că în continuare vaccinurile de pe piață sunt eficiente împotriva acestei noi variante”, a adăugat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală.