Radu Țincu: Trebuie să vedem dacă extinderea numărului de paturi și a aparaturii medicale poate fi susținută de infrastructura tehnică a spitalului / În acest moment avem nevoie de divizii tehnice (VIDEO)

Publicat: 17 11. 2020, 09:27
foto simbol: Pixabay

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că, în ultimii ani, a fost nevoie de creșterea capacității spitalelor „pentru că nu mai aveau loc pacienții”. „Creșterea demografică a determinat acest comportament în care secțiile au trebuit să se extindă, însă această extindere a numărului de paturi și a aparaturii medicale trebuie să vedem dacă poate fi susținută de infrastructura tehnică a spitalului”, a declarat Radu Țincu, luni dimineață, în direct pe B1 TV, subliniind nevoia de „divizii tehnice care să poată să gestioneze această aparatură din ce în ce mai complexă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, despre spitalele din România, în direct pe B1 TV

„În ultimii ani, am fost nevoiți să creștem capacitatea spitalelor pentru că nu mai aveau loc pacienții. Creșterea demografică a determinat acest comportament în care secțiile au trebuit să se extindă, însă această extindere a numărului de paturi și a aparaturii medicale trebuie să vedem dacă poate fi susținută de infrastructura tehnică a spitalului. Din punctul meu de vedere, în ultimii ani, ne-am concentrat foarte mult pe achiziționarea de aparatură medicală, de a îmbunătăți calitatea actului medical prin aceste achiziții, însă va trebui să ne concentrăm foarte atent în perioada următoare și asupra infrastructurii. Nu doar circuitele funcționale sau aparatura medicală trebuie evaluate, ci avem nevoie și de o evaluare a infrastructurii tehnice. Din păcate, în majoritatea spitalelor din România nu există echipe tehnice care să realizeze toată această evaluare a infrastructurii care susține aparatura medicală. Dincolo de un electrician și un instalator așa cum eram obișnuiți în urmă cu 30 de ani să găsim într-un spital, în acest moment avem nevoie de divizii tehnice, divizii tehnice care să poată să gestioneze toată această aparatură din ce în ce mai complexă”, a afirmat Radu Țincu.

Întrebat cu privire la resursa umană din spitale, în contextul tragediei de la Neamț, și mai exact dacă un medic și două asistene pot gestiona un număr de 16 pacienți, Radu Țincu a explicat: „Există anumite normative în ceea ce privește personalul medical care trebuie să lucreze în Terapie Intensivă. Este evident că este o subdimensionare a sistemului de Terapie Intensivă. Există deficit de personal real. Iată că exact ce dumneavoastră ați menționat mai devreme reprezintă o realitate. Trebuie să fie mult mai mulți medici și asistenți medicali la numărul de pacienți. Dacă discutăm de Terapie Intensivă, trebuie să existe o asistentă la doi pacienți, iar dacă discutăm de medici, un medic la trei pacienți. Vedem că deficitul de personal reprezintă o realitate și de multe ori această realitate, din păcate, se poate transforma într-o tragedie atunci când discutăm de un astfel de eveniment. Este clar faptul că, dacă în acea secție de Terapie Intensivă, ar fi existat mai mult personal medical, cu siguranță evacuarea pacienților a fost mult mai facilă, cu siguranță ar fi putut să intervină mult mai repede. Este foarte posibil ca acest incendiu să fi fost identificat mai din timp. Toate aceste aspecte, vedeți, reprezintă un lanț al deficiențelor pe care le-am înregistrat timp de 30 de ani în sistemul de sănătate și iată că sunt și momente în care plătim prețul pentru aceste deficiențe pe care nu le-am corectat atât timp”.