Radu Țincu: Persoanele care au dezvoltat tromboze pot avea o serie de boli care să favorizeze apariția acestor cheaguri de sânge independent de administrarea oricărui vaccin sau medicament (VIDEO)

Publicat: 18 03. 2021, 20:30
foto: captură TV

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a comentat joi, pe B1 TV, verdictul pozitivdatde Agenția Europeană a Medicamentului cu privire la vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca, în urma suspiciunilor legate de raportarea unor evenimente trombotice la pacienții care au primit doze din acest ser.

În România, campania de vaccinare anti-COVID-19 a debutat în 27 decembrie, iar de atunci și până joi seară la nivel național au fost administrate per totalpeste 2,37 milioane de doze din trei seruri aprobate la nivelul UE, Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, despre vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca și cazurile de tromboze

„A existat această suspiciune legată de raportarea unor evenimente trombotice la pacienții care au primit acest vaccin. Sigur că în momentul în care vaccinezi zeci de milioane de oameni la nivel global, acest lucru poate să determine și apariția unor corelații cu oameni care dezvoltă anumite reacții, dar care să nu fie cauzate de vaccin. Tocmai acesta este rolul autorităților de reglementare, să stabilească dacă aceste reacții se află într-o cauzalitate cu administrarea vaccinului”, a explicat Radu Țincu, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir.

Medicul a explicat că în urma analizelor de specialitate nu s-a observat o creștere semnificativă a incidenței evenimentelor trombotice comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, când nu exista vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZenec.

„Despre vaccinul AstraZeneca și tromboze avem două informații – că nu s-a observat o creștere a incidenței acestor evenimente comparativ cu anul precedent raportat la același număr de pacienți, adică 5 milioane de oameni din Europa au primit vaccinul AstraZeneca în acest an și s-a văzut incidența evenimentelor trombotice, și s-a comparat cu aceeași perioadă a anului trecut, când nu exista acest vaccin, și s-a observat că nu este o creștere semnificativă a incidenței. Pe de altă parte, experții trebuie să stabilească, dincolo de această observație a incidenței, a numărului de cazuri, dacă există o cauzalitate. Pentru că acele persoane care au dezvoltat tromboze pot să aibă o serie de boli care să favorizeze apariția acestor cheaguri de sânge și să fie independente cu administrarea oricărui vaccin sau a oricărui medicament”, a adăugat Radu Țincu.