Radu Țincu: Odată ce o variantă ca Omicron are o transmitere extrem de accelerată, ea va deveni dominantă în întreg spațiul european. România, în spatele evoluției țărilor europene cu 2-3 săptămâni (VIDEO)

Radu Țincu: Odată ce o variantă ca Omicron are o transmitere extrem de accelerată, ea va deveni dominantă în întreg spațiul european. România, în spatele evoluției țărilor europene cu 2-3 săptămâni (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

Există anumite predicții realizate de experții din Marea Britanie, care spun că în două săptămâni varianta Omicron a SARS-CoV-2 va deveni dominantă în Regat, ceea ce arată încă o dată, dacă mai era necesar, transmisibilitatea extrem de ridicată a noii tulpini virale, a declarat Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, miercuri, la Știrile B1 TV cu Irina Petraru.

Reacția medicului a venit în contextul în care Ministerul Sănătății a anunțat că pe teritoriul României au fost depistate încă două cazuri de persoane infectate cu tulpina sud-africană.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, pe B1 TV, despre răspândirea variantei Omicron a SARS-CoV-2

„Avem și anumite predicții pe care le-au făcut tocmai cei din Marea Britanie, care spun că în două săptămâni această variantă Omicron va deveni varianta dominantă în Marea Britanie, ceea ce arată încă o dată, dacă mai era necesar, transmisibilitatea extrem de ridicată a acestei variante virale. Așa cum s-a întâmplat și la variantele precedente, odată ce o astfel de variantă are o transmitere extrem de accelerată, ea va deveni dominantă în întreg spațiul european, având în vedere că circulația persoanelor va înlesni transmiterea acestei noi variante virale. Sunt absolut convins că și în România mai sunt cazuri care, evident, nu sunt diagnosticate pentru că nu putem face secvențiere genomică pentru toate cazurile nou-diagnosticate, însă, așa cum știm tot din valurile precedente cu variante virale, România este în spatele evoluției țărilor europene cu două-trei săptămâni, deci cel mai probabil vom asista în perioada următoare la o înmulțire a pacienților diagnosticați cu noua variantă Omicron”, a explicat Radu Țincu.

Secvențierea genomică, a continuat medicul, este utilă doar „în primele momente după identificarea unei variante virale”.

„Să știți că această secvențiere genomică este utilă doar la început, în primele momente după identificarea unei variante virale. În momentul în care varianta virală devine dominantă și atunci se presupune că va avea o transmitere comunitară, această secvențiere genomică nu mai are niciun rost pentru că majoritatea cazurilor vor fi cu noua variantă care a devenit dominantă în spațiul respectiv. Eu cred că este utilă această secvențiere la început pentru a supraveghea cu predilecție țările unde avem focare și în felul acesta să limităm transportul persoanelor din zonele de focar, dar ulterior, odată ce ea este confirmată pe scară largă într-o comunitate, nu mai are niciun rost să secvențiem pentru că ne așteptăm să avem o transmitere intracomunitară”, a adăugat Radu Țincu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`