Radu Țincu: Ne așteptăm la o accelerare a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Trebuie să modificăm algoritmul de testare. E esențial să existe o discuție transparentă între autorități și medici (VIDEO)

Radu Țincu: Ne așteptăm la o accelerare a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Trebuie să modificăm algoritmul de testare. E esențial să existe o discuție transparentă între autorități și medici (VIDEO)

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, pentru B1 TV, că ar trebui schimbat algoritmul de testare pentru coronavirus, în sensul în care orice pacient care se internează ar trebui testat înainte de a ajunge în vreo secție de spital. Țincu a mai susținut că medicii se așteaptă la o accelerare a numărului de îmbolnăviri, având în vedere că se manifestă o transmitere intracomunitară a COVID-19. Totodată, el a ținut să-l laude pe ministrul Sănătății pentru faptul că a prezentat anumite date reale și corecte, în schimb s-a arătat nemulțumit că nu este nici acum cunoscut numărul de ventilatoare funcționale din spitalele românești. Ca de fiecare dată, Radu Țincu a insistat că autorități și cetățeni deopotrivă trebuie să respecte regulile, pentru ca epidemia să fie ținută în frâu.

Klaus Iohannis, despre epidemia de coronavirus în România: Urmează săptămâni critice pentru sistemul de sănătate

Într-o intervenție telefonică pentru B1 TV, medicul a interpretat această afirmație a președintelui României. În opinia lui Țincu, vom asista la o accelerare a numărului de îmbolnăviri și asta nu doar pentru că a crescut capacitatea de testare, ci tocmai din cauza răspândirii intracomunitare a virusului.

„Perioadă critică înseamnă o perioadă suprapusă oarecum cu scenariile din Italia sau Spania, unde am avut foarte multe victime. Acest scenariu e determinat de faptul că, cu cât vom înainta în pandemie și vom avea mai multe victime îmbolnăvite cu coronavirus, cu atât va exista un număr mai mare de pacienți care vor necesita terapie intensivă. Cred că din acest punct de vedere s-a referit președintele României că vor urma săptămâni dificile.

Bineînțeles că ne dorim un sistem de sănătate cât mai performant, dar partea proastă e că va trebui să ne descurcăm cu acesta și nu putem face mare lucru peste noapte. Despre creșterea numărului de pacienți infectați, sigur că explicația este foarte clară – a crescut numărul de teste efectuate, evident că proporțional vom avea mai mulți pacienți confirmați. Trebuie să vedem și faptul că evoluația României urmează curba europeane și suntem deja la debutul acestei pandemii și ne așteptăm să avem o accelerare a numărului de îmbolnăviri, având în vedere că e o transmitere intracomunitară”, a declarat Radu Țincu, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu: Pandemia de coronavirus are regulile ei, care trebuie respectate

Medicul a precizat că în statele în care măsurile au fost luate la timp și aplicate ferm pandemia a fost mai bine controlată.

Despre situația de la Suceava, oraș aflat în carantină totală după ce Spitalul Județean a devenit un adevărat focar de infecție, Țincu a susținut că demonstrează perfect unde se ajunge dacă „nu respectăm regulile pandemiei”: „Pandemia are niște reguli pe care, dacă nu le respectăm, ajungem în aceste puncte. Dacă populația nu respectă regulile, se va accelera transmiterea intracomunitară. Dar, în unele cazuri, nici autoritățile locale și conducerile spitalelor n-au înțeles că aceste reguli trebuiesc respectate. Exemplul de la Suceava e clar și arată că dacă nu aplici regulile corect și riguros, ajungi în această situație în care peste jumătate dintre bolnavi au fost infectați cu coronavirus, a fost necesară închiderea spitalului pentru 48 de ore și transferarea bolnavilor în alt spital. E o anvergură foarte mare a unei operațiuni care e, de fapt, rezultatul faptului că nu s-au aplicat corect și la timp măsurile”.

Medic: E nevoie de o discuție transparentă între autorități și personalul medical

Țincu a ținut apoi să laude conferința de presă susținută vineri de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: „E prima conferință de presă, de când a început această pandemie, în care ministrul Sănătății vine cu niște date reale, oficiale, corecte pe care le prezintă profesioniștilor din domeniu. Ne spune care e statusul achizițiilor și pe ce ne putem baza”.

În schimb, el a reproșat faptul că nu se cunoaște încă în mod clar situația ventilatoarelor medicale: „Sunt destul de bulversat în ceea ce privește numărul de ventilatoare. Acum câteva zile îl ascultam pe președintele Comisiei de ATI din Ministerul Sănătății, care ne dădea niște cifre, cifre care au variat și ele de la o comunicare la alta. Inițial erau 1.300 de ventilatoare, apoi au crescut la 1.600, acum înțeleg că sunt 2.000. Sunt un pic debusolat și nu știu care e situația, câte ventilatoare sunt disponibile în România și, mai ales, câte sunt funcționale. Acest număr e critic să înțelegem câți pacienți pot să beneficieze de terapie intensivă respiratorie”.

„E esențial să existe o discuție transparentă între autorități și personalul medical, pentru că trebuie să existe o încredere, astfel încât noi să știm că ne putem baza pe reacția autorităților de a aproviziona linia frontului”, a insistat Radu Țincu.

Propunerea lui Klaus Iohannis – Bonus la salariu pentru personalul medical ce luptă cu epidemia

Cât despre propunerea președintelui ca personalul medical aflat în lupta cu COVID-19 să primească un bonus de 500 de euro pe lună la salariu, Țincu a precizat că astfel de decizii au fost luate și în alte state, pentru a arăta prețuirea față de angajații din sistemul sanitar. Totuși, trebuie subliniat că nu salariul este motivul pentru care atât de mulți medici și-au prezentat demisiile în ultimele zile: „Analizând foarte atent soicitările celor care au demisionat, ei nu au ridicat problema salarizării. Nu-mi amintesc ca cineva să fi invocat în demisie faptul că vrea să fie salarizat mai bine. Ei au invocat două probleme majore. Una e legată de lipsa echipamentelor de protecție, lucru pe care autoritățile văd că încep să-l corecteze, iar al doilea e legat de riscul de a te infecta, oamenilor le e teamă că se vor îmbolnăvi. Aici cred că corecții încă nu s-a realizat”.

„Ca să fim singuri că nu ne vom îmbolnăvi în spitale, trebuie să modificăm algoritmul de testare. Din punctul meu de vedere, orice pacient care se internează într-un spital e un potențial contaminat cu COVID-19 și el trebuie testat înainte de a fi urcat în secția din spital”, a mai precizat medicul Radu Țincu, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`