Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, pentru B1 TV, că medicii, asistentele și restul cadrelor medicale nu trebuie să capituleze în acest război cu noul coronavirus. Totuși, bătălia aceasta nu poate fi câștigată dacă populația nu respectă regulile impuse de autoritățile, iar instituțiile statului nu iau la timp măsurile necesare.
„Spuneați despre spitalele care devin infectate cu coronavirus. Acesta este rezultatul și exemplul cel mai clar al faptului că atunci când nu respectăm regulile jocului… Pandemia are regulile ei, pe care noi trebuie să le înțelegem. Dacă nu respectăm aceste reguli, se întâmplă ce s-a întâmplat a Spitalul Gerota, care a fost primul spital închis în totalitate din cauza contaminării cu COVID-19, apoi cel din Suceava și vedem că apar noi și noi spitale contaminate. De ce? Pentru că nu înțelegem regulile pe care trebuie să le respectăm și noi, ca populație, și autoritățile”, a declarat Radu Țincu, pentru B1 TV.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Medicul a insistat că România poate câștiga lupta cu boala dacă populația, autoritățile și sistemul sanitar, fiecare în parte, își îndeplinește rolul și urmează regulile întocmai: „Sunt trei piloni care, în opinia mea, vor trebui să împingă România înainte și să câștigăm lupta cu coronavirusul. În primul rând, există o responsabilitate colectivă, dar ea se împarte în trei categorii. Prima e espnsabilitatea poluației, care trebuie să respecte regulile impuse de autorități, în acest fel încetinind ritmul de transmitere a bolii. Cu cât ritmul e mai lent, cu atât vor fi mai puțini pacienți care vor avea nevoie de spitalizare. Al doilea element ține de responsabilitatea autorităților. Ele trebuie să asigure implementarea de măsuri optime, corecte, la momentul potrivit și să gestioneze situația din punct de vedere logistic. Și, în al treilea rând, apare responsabilitatea sistemului medical, al cadrelor medicale. Ele au și o deontologie profesională”.
În opinia sa, România se află într-un război: „Acum România e într-o situație de criză medicală. Asta echivalează, fără niciun fel de discuție, cu un război. Cei care trebuie să ducă lupta sunt cadrele medicale. Cadrele medicale nu pot capitula pentru că semenii noștri nu au alternativă, ei nu pot merge să fie tratați de ingineri, de economiști. Cadrele medicale trebuie să rămână să lupte, dar trebuie să dăm dovadă de această responsabilitate colectivă. Fără ea nu vom putea câștiga bătălia”.