Radu Țincu, medic toxicolog, despre problema drogurilor în rândul tinerilor: Dacă nu se vor lua măsuri, peste 10-15 ani, generația actuală de tineri, care va avea tulburări de comportament sau psihice, va fi o povară greu de gestionat pentru societatea românească (VIDEO)

Radu Țincu, medic toxicolog, despre problema drogurilor în rândul tinerilor: Dacă nu se vor lua măsuri, peste 10-15 ani, generația actuală de tineri, care va avea tulburări de comportament sau psihice, va fi o povară greu de gestionat pentru societatea românească (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

O facultate din Marsilia, al doilea oraș din Franța, se va închide temporar din cauza insecurităților tot mai mari legate de traficul de droguri din apropierea unității de învățământ.

Medicul toxicolog, Radu Țincu, a avut o intervenție telefonică în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a despre problema drogurilor în rândul tinerilor.

Țincu a fost întrebat de ce sunt atât de expuse mediile școlare / universitare la acest tip de trafic de droguri?

„Vă puteți imagina dacă o asttfel de decizie a fost luată, ce înseamnă consumul de droguri în zona aceasta a tinerilor și adolescenților. De ce se consumă mai mult la această vârstă? Sunt mai multe explicații. În primul rând, tinerii au nevoie de validare, au nevoie să fie validați în mod individual.

Ei cred că dacă recurg la consumul de substante stupefiante, acest lucru îi validează ca persoane și fac tranziția de la copil către adolescent și tânăr.

Pe de altă parte, mulți dintre ei sunt validați de anturaj, vor să fie parte a acelui anturaj, care este foarte vizibil în universitatea respectivă și nu în ultimul rând, au o problemă de comunicare, poate cu propria familie sau este o revoltă împotriva propriei familii și atunci aderă la un grup care îi înțelege și care le oferă acest sprijin psiho-emoțional.

Din păcate, aceasta este realitatea și o să fie o realitate pe care o să vedem din ce în ce mai frecvent în anii următori. Începerea consumului de substanțe psihoactive de la vârsta adolescenței modifică comportamentul, modifică dezvoltarea normală a creierului. Acești tineri dezvoltă tulburări de comportament cu agresivitate cu auto-agresivitate. Mulți dintre ei devin depresivi, recurg la tentative de suicid. Partea cea mai gravă este că de foarte multe ori aceste momente pe care le experimentează cu tulburări de comportament, uneori pot fi însoțite de halucinații, halucinații auditive sau vizuale și atunci pot recurge la tot felul de gesturi necontrolate și imprevizibile. Tocmai de aceea, decizia decanului a fost luată în acest sens, pentru că pur și simplu nu are cum să asigure că un număr atât de mare de studenți pot conviețui în condiții normale, dacă dezvoltă tulburări de comportament.

Din fericire, bine că putem discuta în spațiul public despre această problemă a drogurilor. Dacă ne amintim, până acum câteva luni, până să se întâmple la 2 Mai acea tragedie, autoritățile parcă nu știau realitatea. Însă, vedeți că în foarte scurt timp, chiar Președintele României a confirmat că această situație era una suficient de gravă. Tocmai de aceea a fost trecută pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării. E un pas înainte, este bine, sigur, târziu, dar este bine că totuși am adus în prim plan această problematică, însă dincolo de a discuta cu dumneavoastră la televizor, este nevoie de măsuri concrete, pentru că doar măsurile concrete vor fi menite să reducă impactul pe care consumul de droguri îl are asupra tinerilor. Pentru că vă spun, astăzi, în 2023, dacă nu se vor lua măsuri care să reducă acest impact, peste 10-15 ani, generația actuală de tineri, care va avea tulburări de comportament sau tulburări psihice, va fi o povară greu de gestionat pentru societatea românească”, a declarat medicul Radu Țincu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`