Radu Țincu: Înainte de pandemie, România avea o capacitate a Terapiei Intensive pe toate palierele la jumătate din cât ar fi trebuit să aibă. Nu puteau fi recuperați 30 de ani de indiferență în câteva luni (VIDEO)

Radu Țincu: Înainte de pandemie, România avea o capacitate a Terapiei Intensive pe toate palierele la jumătate din cât ar fi trebuit să aibă. Nu puteau fi recuperați 30 de ani de indiferență în câteva luni (VIDEO)
foto simbol: Hepta.ro / DPA Images / Marijan Murat

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că „nici la acest moment nu am ajuns la capacitatatea de Terapie Intensivă pe care ar fi trebuit s-o avem în condiții de acalmie”. El a punctat, totuși, că autoritățile au făcut eforturi, însă „nu putea fi recuperată o perioadă de 30 de ani de indiferență în câteva luni de zile”. Mai mult decât atât, spune specialistul, „s-a crescut numărul de paturi, dar personalul medical nu a putut ține ritmul cu această creștere, astfel încât avem în mare parte în multe spitale același număr de medici și de asistenți, care trebuie să îngrijească un număr mai mare de pacienți de Terapie Intensivă”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, despre situația sistemului sanitar în contextul pandemiei

Întrebat de Tudor Barbu la „Se întâmplă acum!” cum ar evalua el raportul dintre spitale din punct de vedere al capacității și rezistenței la efort în pandemie, echipare și personal medical, Radu Țincu a declarat: „Răspunsul este foarte simplu. Înainte de pandemie, România avea o capacitate a Terapiei Intensive pe toate palierele, fie că discutăm de paturi, fie că discutăm de aparate de ventilație, fie că discutăm de personal medical, la jumătate din cât ar fi trebuit să aibă raportat la populație ca să fim comparați cu celelalte țări europene. Această realitate a fost înainte de începutul pandemiei. Sigur că după ce a început pandemia s-au făcut anumite eforturi, s-au suplimentat paturile de Terapie Intensivă și ventilatoarele, însă acest lucru nu s-a putut compensa până la nivelul normal pe care ar fi trebuit să îl avem, deci noi nici la acest moment nu am ajuns la capacitatea de Terapie Intensivă pe care ar fi trebuit s-o avem în condiții de acalmie. Toate celelalte țări europene și-au crescut capacitatea peste această normalitate, dar și în acest context s-au făcut eforturi și, sigur, ele sunt apreciabile”.

„Nu putea fi recuperată o perioadă de 30 de ani de indiferență în câteva luni de zile, însă această creștere a capacității de Terapie Intensivă, discutând de infrastructură, nu a putut să fie compensată de personal medical. S-a crescut numărul de paturi, dar personalul medical nu a putut ține ritmul cu această creștere, astfel încât avem în mare parte în multe spitale același număr de medici și de asistenți, care trebuie să îngrijească un număr mai mare de pacienți de Terapie Intensivă prin această suplimentare a paturilor și a aparatelor de ventilație mecanică”, a adăugat medicul.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`