Radu Țincu: Faptul că vin sărbătorile nu înseamnă că virusul nu mai există și faptul că vaccinul va ajunge pe 26 decembrie în România nu înseamnă că pandemia se va încheia (VIDEO)
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că, chiar și în scenariul în care campania de vaccinare anti-COVID-19 va merge conform planului, procesul de vaccinare în masă se va încheia abia în lunile mai-iunie, „iar din acel moment avem nevoie de o perioadă de cam trei, patru săptămâni ca să ajungem la nivelul de anticorpi necesar, lucru care va duce menținerea măsurilor sanitare cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Radu Țincu, despre evoluția pandemiei de COVID-19 la nivel național
Întrebat joi seară, în direct pe B1 TV, la „Bună, România!” cu Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, dacă este de părere că avem motive deoptimism în ceea ce privește evoluția epidemiei sau pur și simplu lumea se testează mai puțin, Radu Țincu a explicat: „Avem motive să ne și bucurăm pentru că, dincolo de numărul de pacienți diagnosticați în fiecare zi și comunicați, mai avem alți parametri care ne pot da informații despre evoluția pandemiei și aici trebuie să vedem numărul de pacienți din Terapie Intensivă și numărul de decese. Sigur că există o decalare între ele, între momentul diagnosticului, momentul ajungerii în Terapie Intensivă și vindecarea sau din păcate pierderea vieții. Sunt decalate cam cu două, trei săptămâni, însă cred că putem să discutăm de o fază de platou sau chiar de o fază descendentă, în ciuda faptului că s-au făcut mai puține teste decât de obicei și că oamenii fie preferă să facă testele rapide de care dumneavoastră spuneați, fie solicitau să facă teste RT-PCR pentru diferite motive, în speță călătorii și vacanțe, acum nu mai fac. Chiar luând în calcul toate aceste aspecte pe care le-am menționat anterior, cred că discutăm de o fază de platou”.
Întrebat dacă se poate spune că suntem cu adevărat pe o pantă descendentă sau situația e mascată de aceste teste, Radu Țincu a explicat: „E greu de spus asta în acest moment, pentru că panta descendentă încă nu o vedem, pentru că ceilalți parametri, numărul de pacienți din Terapie Intensivă și pacienții vindecați sau cei care își pierd viața, sunt decalați. Va trebui să mai treacă o perioadă de două, trei săptămâni ca să putem să concluzionăm dacă într-adevăr această pantă descendentă este reală sau nu, însă două lucruri cred că sunt importante de menționat acum, înainte de sărbători. Faptul că vin sărbătorile nu înseamnă că virusul nu mai există și faptul că vaccinul va ajunge pe 26 decembrie în România nu înseamnă că pandemia se va încheia. Chiar dacă această campanie de vaccinare va merge conform planului și vom face vaccinarea așa etapizat, cum a fost stabilit, cel mai probabil populația generală, toată populația unei țări se va vaccina undeva în lunile mai-iunie, se va încheia acest proces de vaccinare în masă, iar din acel moment avem nevoie de o perioadă de cam trei, patru săptămâni ca să ajungem la nivelul de anticorpi necesar, lucru care va duce menținerea măsurilor sanitare cel mai probabil în prima jumătate a anului viitor”.