Radu Țincu: E păcat să nu facem mai multe teste COVID-19 dacă tot avem infrastructura necesară / Unii cu simptome ușoare refuză testarea și asta e periculos (VIDEO)
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a declarat marți, pentru B1 TV, că ultimele date oficiale privind evoluția epidemie de coronavirus nu prezintă o imagine falsă asupra realității, deși numărul de teste efectuate a scăzut. Trendul descrescător al infectărilor există, iar acest lucru se va vedea și în numărul de pacienți la Terapie Intensivă, undeva spre mijlocul lunii ianuarie. Țincu a mai precizat că ar fi păcat să nu facem mai multe teste dacă tot avem infrastructura necesară. Medicul a mai susținut că, din păcate, există persoane care prezintă simptome ușoare asociate infecției cu SARS-CoV-2 care refuză testarea.
Radu Țincu: Nu cred că putem discuta de un platou fals determinat de o testare COVID-19 redusă
„Situația prezentă de la Terapie Intensivă e imaginea de acum două – trei săptămâni. Deci cel mai probabil încă preluăm pacienții valului intens când era 7 – 9.000 de pacienți pe zi. Însă cred că discutăm de o stabilizarea a numărului de îmbolnăviri, chiar dacă s-au efectuat mai puține teste decât de obicei și chiar dacă e o scădere semnificativă față de săptămânile de dinainte, când se făceau undeva la 37 – 38.000 de teste. Iată că avem o scădere a numărului de teste, dar nu cred că putem discuta de un platou fals determinat de o testare redusă, pentru că se corelează, totuși, cu cifrele din Terapie Intensivă sau, dacă privim, către numărul de decese”, a declarat Radu Țincu, pentru B1 TV.
Acesta a remarcat, totuși, că România face mai puține teste, contrar sfaturilor specialiștilor: „Sunt puține teste. Din păcate, România merge iarăși desincronizat față de restul Europei și oarecum desincronizat în raport cu recomandările instituțiilor medicale internaționale, care au spus că testarea reprezintă un element extrem de important, care poate să ofere o imagine corectă asupra evoluției pandemiei”.
Țincu a explicat apoi de ce în statistici apar mai puține teste efectuate: „Această testare nu a fost crescută nici măcar la capacitatea pe care am declarat-o că o avem, adică undeva la 50.000 de teste. E și explicabil de ce s-a redus numărul de teste, pentru că o mare parte din testele care erau efectuate la cerere pentru vacanțe și sezonul estival nu mai sunt în prezent și se testează, în cea mai mare parte, doar după definiția de caz”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Medicul a mai reproșat faptul că definiția de caz nu a mai fost actualizată de undeva din luna octombrie: „Suntem în luna decembrie, cu un context epidemiologic diferit și această definiție de caz a rămas oarecum desincronizată cu evoluția pandemiei. Va trebui s-o reactualizăm, pentru că e păcat să deținem infrastructură necesară pentru testare, să avem aparate să putem efectua 50.000 de teste și să nu facem aceste teste și să nu avem o imagine corectă și reală a evoluției acestui fenomen medical”.
Întrebat dacă vom vedea o scădere a numărul de cazuri grave, Țincu a răspuns: „Da. Dacă menținem această scădere, se va produce o scădere și la Terapie Intensivă, cel mai probabil la începutul sau spre jumătatea lunii ianuarie”.
Radu Țincu: Unele persoane care prezintă simptome ușoare refuză să facă testul COVID-19
Medicul de la Spitalul Floreasca a deplâns apoi faptul că unii români refuză să se testeze, deși pezintă simptome. El a subliniat că acest lucru e periculos atât pentru familia respectivei persoane, cât și pentru comunitate în general.
„Da, din păcate, asta e o realitate. Sunt foarte multe persoane cu o simptomatologie ușoară sugestivă pentru COVID-19 care refuză să vină la spital sau care refuză să efectueze un test pe definiția de caz de teama unui rezultat pozitiv, rezultat pozitiv care înseamnă că persoana va trebui să rămână izolată la domiciliu 14 zile. Am întâlnit astfel de persoane inclusiv când au venit la spital și li s-a propus recoltarea testului și au plecat acasă, spunând că vor rămâne pe proprie răspundere acolo.
Explicația e că un test pozitiv înseamnă supraveghere din partea autorităților, inclusiv a Poliției Locale, care face verificări periodice. Dar acest tip de comportament e un comportament periculos nu doar pentru comunitate, ci pentru întreaga familie a acestor persoane. Dacă sunt pozitive și nu știu și nu respectă izolarea, ele își pot îmbolnăvi rudele, prietenii, pe cei de la locul de muncă”, a mai declarat medicul Radu Țincu, pentru B1 TV.