Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)

Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)
Foto: captură B1 TV

Radu Țincu, medic primar ATI și șeful Secției de Toxicologie din cadrul Spitalului Floreasca, a vorbit despre cartea „Învinge dependența”, duminică, la Știrile B1 TV prezentate de Andreea Moraru, și a avertizat că „dependența nu vizează doar drogurile”, ci „se poate instala în raport cu un obicei”.

Radu Țincu a lansat cartea „Învinge dependența”

Întrebat cum i-a venit ideea să scrie o carte, medicul a explicat: „Văzând cum evoluează lucrurile în societatea actuală, văzând că avem o creștere exponențială în ultimii ani a numărului de consumatori de droguri, văzând că a scăzut foarte mult vârsta de consum, lucru care mă îngrijorează, proiectând evoluția societății peste 10-15 ani, văzând că au apărut noi substanțe psihoactive de sinteză, care sunt adevărate bombe chimice care explodează în capul celor care folosesc astfel de substanțe, văzând toate aceste evenimente reale și tragice din viața noastră am zis că e momentul să îi informăm, atât pe părinți, cât și pe copii, pe adolescenți, care sunt riscurile la care se expun atunci când decid să consume reacreațional, pentru distracție, astfel de substanțe”.

„Cel mai important este că am văzut tineri murind în spital în urma consumului de droguri și atunci mi-am dat seama că plânsetele părinților, ale rudelor, chiar și ale noastre, când pierzi un tânăr de 20 și ceva de ani cu o supradoză e o tristețe care te cuprinde și pe tine, ca medic, am spus că astfel de lucruri poate, dacă vom fi informați, se vor reduce numeric și vom putea cel puțin să îi informăm pe acești oameni că o supradoză îi poate omorî în câteva minute, așa cum se întâmplă în cazul heroinei, de exemplu”, a adăugat Radu Țincu.

Radu Țincu: Depedența nu vizează doar drogurile

„Depedența nu vizează doar drogurile. Dependența poate să vizeze o serie întreagă de substanțe. Vorbim de dependența de zahăr, de cafea, de băuturi energizante. Vorbim de dependența de unele obiceiuri. Dacă mergem pe stradă, dacă mergem la restaurant, vedem tineri care sunt dependenți de telefoanele mobile, vedem copii care nu pot mânca cina decât dacă au dispozitive, gadget-uri în față, unde rulează sau se joacă anumite jocuri pentru copii. Depedența se poate instala nu doar în raport cu o substanță, se poate instala în raport cu un obicei”, a mai declarat medicul Radu Țincu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`