Radu Țincu, după ce anumite țări europene au luat vaccin din Rusia și China: UE va trebui să stabilească de urgență strategia comunitară pentru continuarea campaniei de vaccinare (VIDEO)
Cu cât sunt mai multe firme concurente, cu atât piața vaccinurilor anti-COVID-19 va funcționa mai bine, a explicat dr. Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, care a explicat, totuși, că disputa apărută la nivelul Comisiei Europene odată cudecizia anumitor state de a cumpăra vaccin anti-COVID-19 din Rusia și China „nu e de bun augur”, iar UE trebuie de urgență „să stabilească care este strategia comunității europene pentru a continua vaccinarea”.
Ungaria și Slovacia sunt primele două state UE care au primit doze din vaccinul rusesc Sputnik V. Însuși premierul ungar Viktor Orban a fost imunizat cu ser chinezesc și a îndemnat populația să aleagă între acesta sau cel din Rusia. Totodată, Cehia a făcut comandă de vaccin din China, iar Polonia a făcut un anunț relativ similar.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Radu Țincu, după ce anumite țări UE au achiziționat sau negociază pentru vaccinuri anti-COVID-19 din Rusia și China
Întrebat de Silviu Mănăstire la „Dosar de politician”, marți seară, de ce România „nu sparge și ea frontul european” pentru a aduce și alte vaccinuri în țară, Radu Țincu a explicat: „Într-adevăr, această dispută care a apărut la nivelul Comisiei Europene nu e o dispută de bun augur din punctul meu de vedere. Sigur că nu discutăm de menținerea unui monopol. Cu cât sunt mai multe firme concurente, cu atât piața vaccinurilor împotriva COVID-19 va funcționa mai bine, pentru că există competiție între aceste firme, însă dacă este să privim la faptul că am început acest proiect comunitar laolaltă și că am stabilit anumite acorduri cu firmele producătoare, s-au stabilit anumite doze care trebuie livrate acestor țări, nu putem să schimbăm la jumătatea campaniei de vaccinare strategia pentru că, până la urmă, am beneficiat la începutul acestei pandemii de toate facilitățile pe care Uniunea Europeană le-a acordat”.
„Am fost parte a procesului de vaccinare în Uniunea Europeană. Cred că, dacă există foarte multe divergențe între țări, cel mai bine este ca întreaga comunitate europeană să reacționeze și, dacă consideră că aceste vaccinuri trebuie să fie aprobate, să fie aprobate și distribuite într-un mod unitar”, a subliniat medicul.
Radu Țincu a spus că nu ar vrea să interpreteze în cheie geopolitică deciziile statelor europene respective și spune că și-ar dori „să nu fie, spre exemplu, o decizie politică faptul că anumite țări achiziționează vaccinuri din anumite zone”.
Întrebat dacă din punct de vedere medical se poate spune că vaccinurile rusești și chinezești sunt eficiente, Radu Țincu a afirmat: „Ele sunt eficiente. Problema este care e procentul procentul de eficiență. Dacă discutăm de vaccinul chinezesc, studiile publicate la nivel internațional, altele decât cele desfășurate în China, arată o eficiență undeva între 52% și 54%. Din perspectiva Uniunii Europene și a Agenției Europene a Medicamentului, această eficiență de 54% este o eficiență mult prea mică, pentru că asta înseamnă că 1 din 2 vaccinați va dezvolta un răspuns imunitar”.
„Pe de altă parte, sigur că din perspectivă medicală ceea ce noi trebuie să facem este să avem cât mai rapid doze de vaccin, indiferent de unde provine acest vaccin, pentru a termina cât mai repede campania de vaccinare, având în vedere că sunt atât de multe mutații și atât de multe variante virale, care pun în pericol la un moment dat eficiența acestor vaccinuri. De aceea, cred că Uniunea Europeană, dacă a observat aceste decizii unilaterale ale anumitor țări, va trebui de urgență într-o reuniune comună să stabilească care este strategia comunității europene pentru a continua vaccinarea. Nu putem să destrămăm toată această campanie de vaccinare pentru că în acel moment, cu siguranță, nu va mai exista niciun fel de coerență la nivelul spațiului comunitar”, a adăugat medicul.