Radu Țincu: Discutăm de o stabilizare, însă acest platou de 10.000 e unul foarte periculos, pentru că în jur de 4% din pacienți vor ajunge la ATI / Un lockdown nu e justificat acum (VIDEO)

Radu Țincu: Discutăm de o stabilizare, însă acest platou de 10.000 e unul foarte periculos, pentru că în jur de 4% din pacienți vor ajunge la ATI / Un lockdown nu e justificat acum (VIDEO)

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, a explicat că „trebuie să avem un pic de răbdare” pentru a vedea dacă restricțiile au efectul scontat sau nu, în condițiile în care ele „nu pot să aibă eficiență imediată”. Dacă măsurile vor eșua însă, spune el, „acest lucru va determina probabil instituirea de lockdown”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Radu Țincu, despre evoluția epidemiei de COVID-19, în direct pe B1 TV

Grupul de Comunicare Strategică a raportat, miercuri, peste 10.000 de cazuri noi de COVID-19. Întrebat cum vede cele mai recente date prezentate de autorități, Radu Țincu a declarat: „Discutăm de, să spunem, o stabilizare. N-au mai fost creșteri exponențiale, n-au mai fost creșteri atât de semnificative cum eram învățați – de la 4.000, la 7.000 de cazuri noi, la 10.000 ulterior – însă acest platou de 10.000 este un platou foarte periculos. Sistemul sanitar nu va putea să gestioneze un număr de 10.000 de nou diagnosticați în fiecare zi, pentru că o mare parte din ei vor ajunge în Terapie Intensivă – discutăm de 4%, 5%, ceea ce înseamnă destul de mult, putem să ajungem chiar la 300 – 350 de pacienți pe zi, ceea ce va depăși capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă”.

Întrebat dacă restricțiile implementate își fac deja observate efectele sau trebuie să mai așteptăm, sau s-au dovedit a fi inutile, medicul a subliniat: „Aici, în legătură cu măsurile, trebuie să avem un pic de răbdare. Măsurile de restricție nu pot să aibă eficiență imediată. Nu putem de la o zi, la alta să sperăm că vom înregistra o scădere a numărului de cazuri. E nevoie de o perioadă de două săptămâni, chiar mai mult, mai ales că discutăm de implementarea acestor măsuri într-o plină evoluție accelerată a pandemiei, deci este nevoie să avem un pic de răbdare și să sperăm că aceste măsuri își vor dovedi eficiența. Dacă măsurile vor eșua, acest lucru va determina probabil instituirea de lockdown”.

Întrebat dacă în opinia sa instituirea unui lockdown generalizat ar fi o idee bună, medicul Radu Țincu a afirmat: „În acest moment au fost implementate noi măsuri. Este vorba despre ultimele adoptate. Cred că ar trebui să mai așteptăm săptămâna viitoare ca să împlinim termenul acesta de 12 – 14 zile, să vedem dacă într-adevăr ele își dovedesc eficiența. Dacă ne uităm, totuși, la această stabilizare la 10.000 de cazuri, este o stabilizare cel mai probabil generată de măsurile inițiale de acum o lună de zile, care au fost implementate, și cred că nu ar trebui să ne panicăm într-atât de mult încât să instituim un lockdown care nu este justificat în acest moment”.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`