Radu Țincu, despre faptul că farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă: Este important să vedem cum vor fi monitorizate aceste eliberări ale dozei de urgență (VIDEO)

Radu Țincu, despre faptul că farmaciile pot elibera antibiotice fără rețetă: Este important să vedem cum vor fi monitorizate aceste eliberări ale dozei de urgență (VIDEO)
Medicul Radu Țincu

Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără rețetă, dar numai doza pentru 3 zile. Este un Ordin al Ministerului Sănătății, publicat în Monitorul Oficial. Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie exclusiv cu rețetă de la medic. Doza de urgență poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, mai precizează ordinul. România se confruntă de ani de zile cu un consum exagerat de antibiotice inclusiv pentru simple răceli.

„Trebuie să luăm în calcul acest consum de antibiotice, uneori, nemotivat”

Medicul toxicolog, Radu Țincu, a avut o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Irina Petraru, unde a dat mai multe detalii despre acest subiect.

“Într-adevăr, trebuie să luăm în calcul acest consum de antibiotice, uneori, nemotivat și fără să existe vreo indicație a utilizării acestora. Însă, în același timp, având în vedere că România nu dispune în permanență de un sistem de medicină primară non-stop, nu există posibilitatea să poți obține de la medicul de familie, spre exemplu, o rețetă, în cursul weekendului, cu antibiotice, e nevoie, poate, uneori în caz de urgență să se elibereze o astfel de doză dacă pacientul respectiv a avut, de exemplu, o discuție cu medicul lui de familie și acesta nu a putut să îi trimită o rețetă în acel moment”.

„Este nevoie să existe și un sistem care să poată monitoriza eliberarea acelor antibiotice”

„Este foarte interesant faptul că, într-adevăr, se menționează în ordin că se poate elibera doar o singură dată această doză de urgență, însă este important să vedem cum vor fi monitorizate aceste eliberări ale dozei de urgență. Pentru că de foarte multe ori pacienții pot merge în mai multe farmacii, în aceeași zi, și pot solicita acele 2 sau 3 comprimate de antibiotice fără să existe la acest moment niciun sistem care să contorizeze, să monitorizeze modul în care acestea au fost eliberate. Deci este nevoie, dincolo de această eliberare în caz de urgență, să existe și un sistem care să poată monitoriza eliberarea acelor antibiotice pentru persoana respectivă.

Dar dincolo de asta, trebuie să avem un program de informare și de educație a populației, să le spunem oamenilor de ce nu e bine să consume antibiotice, pentru că acesta este mesajul cel mai important, pentru că vor obține bacterii din ce în ce mai rezistente la acest tratament antibiotic și e posibil ca o astfel de bacterie, la un moment dat, să fie cauza unor boli chiar pentru persoana lor și să nu mai poată fi tratați cu un antibiotic eficient”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`