Radu Țincu: Cele 1.400 de paturi ATI dedicate COVID-19 sunt aproape epuizate la nivel național. Capacitatea va crește prin dislocarea de paturi de la pacienții fără coronavirus (VIDEO)

Publicat: 20 03. 2021, 20:55
foto: captură TV

Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a subliniat că majorarea numărului de cazuri de infecție cu SARS-CoV-2 se va traduce printr-o presiune mare pe secțiile de Terapie Intensivă. Creșterea capacității, spune el, nu se mai poate face prin cumpărare de paturi și ventilatoare, „pentru că nu există personal să poată deservi aceste echipamente”, ci mai degrabă se va realiza prin dislocarea unor paturi de ATI de la ceilalți pacienți, care n-au coronavirus, către zona COVID-19.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Medicul Radu Țincu, pe B1 TV, despre evoluția pandemiei de COVID-19 în România și situația secțiilor ATI

„Aceste pandemii, în istorie, evoluează sub aceste valuri. Este un fenomen natural care apare, însă de această dată valul al treilea din România este diferit față de cele de anul trecut, pentru că sunt circumstanțe diferite. Discutăm de o variantă virală mai transmisibilă, cea britanică, asta înseamnă o rată mai mare de transmisibilitate. Discutăm de o populație care a obosit după un an de pandemie, toate restricțiile acestea ne înfioară pe toți. Nimeni nu mai dorește restricții, toată lumea dorește să își recapete viața de dinainte de pandemie. Discutăm de un sistem sanitar care nu mai are aceeași capacitate ca anul trecut. Secțiile de Terapie Intensivă, iată, în acest al treilea val pleacă de la peste 1.200 de pacienți internați, lucru care nu se întâmpla în vara anului trecut, când erau doar câteva sute de pacienți și atunci aveam o disponibilitate foarte mare să putem prelua cazurile grave”, a declarat, sâmbătă, medicul.

Cele aproape 1.400 de paturi ATI dedicate cazurilor de COVID-19 sunt aproape epuizate la nivel național, a precizat Radu Țincu.

„Din păcate, o creștere a numărului de cazuri acum se va traduce printr-o presiune foarte mare pe secțiile de Terapie Intensivă. Cele 1.400 de paturi dedicate COVID-19 sunt aproape epuizate la nivel național și atunci se va apela la o creștere a capacității, însă această creștere a capacității nu se mai poate face prin cumpărare de paturi și ventilatoare pentru Terapie Intensivă, pentru că nu există personal să poată deservi aceste echipamente. O creștere a capacității, dacă vreți, se va realiza prin dislocarea unor paturi de Terapie Intensivă de la ceilalți pacienți, care n-au coronavirus, către zona de COVID-19”, a adăugat medicul Radu Țincu.

Bilanțul prezentat sâmbătă de autorități a consfințit un nou record negativ la nivel național în ceea ce privește numărul bolnavilor de COVID-19 internați la Terapie Intensivă (1.324).