Radu Țincu: Avem argumente să spunem că noua variantă de coronavirus circulă deja în România. Trebuie să începem să secvențiem și să identificăm această tulpină (VIDEO)
Radu Țincu, medic primar ATI la Spitalul Floreasca, a explicat că varianta de coronavirus depistată inițial în Marea Britanie ar putea circula deja în România, în condițiile în care primele persoane depistatecu tulpina respectivă la nivel național nu călătoriseră în afara țării. „Acest lucru demonstrează că avem o transmitere intracomunitară în comunitatea românească a acestei variante virale”, a spus doctorul, luni, pe B1 TV, explicând că trebuie „să începem să secvențiem și să identificăm această tulpină”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Radu Țincu, despre tulpina de coronavirus depistată inițială în Marea Britanie
„Avem două probleme principale în legătură cu această tulpină. În primul rând, transmisibilitatea, lucru pe care îl știm de ceva timp, că ea se transmite cu mult mai mare rapiditate, având o rată de contaminare cu peste 70% mai ridicată comparativ cu variantele precedente. A doua informație care într-adevăr este îngrijorătoare și a fost expusă public de premierul britanic ține de creșterea mortalității. Acesta susține faptul că, în urma studiilor efectuate în Regatul Unit, această nouă variantă virală crește mortalitatea cu 30%. Aceste două elemente coroborate trebuie să ne dea multe semne de întrebare în ceea ce privește numărul de cazuri și capacitatea sistemului sanitar de a prelua acești bolnavi. În al doilea rând, trebuie să ne uităm și la mortalitate. O creștere cu 30% a mortalității reprezintă un factor ce nu poate fi neglijat”, a declarat Radu Țincu.
El s-a arătat de părere că „faptul că nu avem informații arată încă o dată faptul că autoritățile nu reușescă să pună la punct un plan care să evalueze incidența de circulație a acestei noi variante virale”.
„Faptul că în România nu avem date nu înseamnă că această variantă virală nu circulă. Avem și argumente să spunem că ea circulă – cele trei persoane diagnosticate cu noua tulpină au fost persoane ce nu au călătorit în afara țării. Acest lucru demonstrează că avem o transmitere intracomunitară în comunitatea românească a acestei variante virale. Faptul că este atât de contagioasă – și chiar dumneavoastră ați precizat faptul că o persoană pozitivă a îmbolnăvit încă nouă persoane din 10 – arată gradul foarte ridicat de transmitere a acestei tulpini virale. Ceea ce trebuie să facem este să începem să secvențiem și să identificăm această tulpină. Se fac modele matematice care să permită aproximarea incidenței de circulație pe teritoriul României. În absența acestor date, orice predicție a autorităților este, dacă vreți, o bâjbâială într-un teritoriu total necunoscut”, a mai adăugat medicul.
Întrebat dacă ar trebui analizați și eventual modificați indicatorii pe baza cărora autoritățile introduc sau, după caz, relaxează restricții, Radu Țincu a răspuns: „Este foarte greu de făcut această modificare, pentru că nu avem datele asupra incidenței de circulație a acestei noi variante virale. Toate țările din vestul Europei au realizat eșantioane statistice de studiu, au identificat care este incidența acestei tulpini virale și atunci când au ajuns la o concluzie statistică și au observat că într-adevăr există o transmisibilitate extrem de accelerată a acestei noi tulpini au impus măsuri de restricție. În România, în absența acestor date, autoritățile nu pot lua măsuri pentru că nu au niciun fundament științific și aceste măsuri ar fi cu totul și cu totul aleatorii”.