Întotdeauna, în orice epocă istorică, există un curent de nemulțumire față de ceea ce se întâmplă în societate, însă AUR nu reușește să capteze acest curent, a declarat Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice a Universității București, duminică, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.
Întrebat cine iese câștigător din această situație, având în vedere că există și în România oameni interesați de suveranitate și valori creștin-conservatoare, iar George Simion scade sondaje, profesorul universitar a spus: „Nu iese nimeni, toți pierdem din toate aceste secvențe penibile. Cred că într-adevăr, așa cum spuneți, sunt persoane în România mai interesate de tradiție, de familie, de valori, sigur, fără doar și poate, însă aceștia nu votează un singur partid. Aceștia ori se abțin, majoritatea nu vin la vot, sau se consideră reprezentați de alte partide, însă mai puțin de AUR”.
„Ce mi se pare mie interesant este că actualul miting, mitingul de astăzi (duminică, 2 octombrie 2022, n.r.), nu e cu nimic diferit față de manifestațiile organizate de AUR din 2020 până acum, adică foarte puțini oameni, și întrebarea se pune de ce acest partid cu reprezentare parlamentară nu reușește să adune oameni. Înseamnă că are un electorat foarte volatil și un electorat care nu este dispus să iasă în stradă, asta este realitatea”, a adăugat Radu Carp.
„Dumneavoastră ați dat aici o cifră, 4.000 (de persoane prezente la protestul de duminică, n.r.), eu aș spune că este o cifră optimistă. Este o cifră optimistă, într-un oraș de 2,5 milioane de locuitori, 4.000 de oameni se adună la un mall duminică, asta dimineață, la orele de vârf se adună undeva pe la 10.000 de oameni”, a continuat el.
„Este un eșec și aici sigur că George Simion a încercat o strategie care s-a dovedit a fi falimentară, anume de a nu face ca acest miting să fie revendicat, ca oamenii să vadă că există un protest și să se alăture. Oamenii au înțeles foarte bine despre ce este vorba”, susține Radu Carp.
„Cred că nimeni din cei care au văzut acele afișe, acei fluturași, oamenii au înțeles foarte clar că e vorba de un partid politic, nu e vorba de o mișcare transpartinică a revoltaților și a nemulțumiților, ș.a.m.d. Asta nu înseamnă că nu există nemulțumiri, dar repet, AUR este un eșec în a capta nemulțumirile firești. Întotdeauna, în orice epocă istorică, există un curent de nemulțumire față de ceea ce se întâmplă în societate, însă AUR nu reușește să capteze acest curent”, a mai spus Radu Carp.