Radiografie dură a situației copiilor din România. Unul din cinci copii nu ajunge să finalizeze școala la timp

Radiografie dură a situației copiilor din România. Unul din cinci copii nu ajunge să finalizeze școala la timp
Sursa foto: Pixabay

O radiografie dură a situației copiilor din România a fost publicată, miercuri, de organizația Salvați Copii.

Unul din cinci copii nu ajunge să finalizeze școala la timp

Unul din cinci copii români nu ajunge să finalizeze școala la timp, peste jumătate de milion de copii au avut cel puțin un părinte plecat la muncă, iar copiii României continua să fie cei mai vulnerabili din Uniunea Europeană, 41,5% dintre ei aflându-se în risc de sărăcie sau excluziune socială, conform organizației Salvați Copiii.

Procentul neparticipării școlare crește odată cu vârsta, atingând 13,25% în cazul copiilor de 14 ani, 17,26 % în cazul celor de 15 ani și 19,01% în cazul celor de 16 ani.

Analiza mai arată că peste un sfert dintre adolescenții români fumează, mai mult de jumătate dintre ei consumă alcool, iar 14% au recunoscut că au practicat jocuri de noroc pe bani, dar impactul fenomenului este mult mai amplu.

Totodată, mulți copii români au probleme frecvente legate de somn (cu o incidență care ajunge la peste 41% în cazul fetelor de 15 ani), se simt frecvent nervoși (cu o incidență de până la 57% tot în cazul fetelor de 15 ani), se simt singuri frecvent sau în permanență (32% din fetele de 15 ani).

Anual, în România, peste 7.000 de copii se nasc din mame minore.

Conform OCDE, România este unul dintre statele în care diferența de performanță generată de statutul socioeconomic al elevilor atinge cel mai înalt nivel.

Potrivit sursei, dintre sesizările cu privire la fapte penale de abuz sexual cu victime minore, mai puțin de 20% sunt finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor.

„Copiii României continua să fie cei mai vulnerabili la nivelul Uniunii Europene”

Organizația transmite: „Copiii României continuă să fie cei mai vulnerabili la nivelul Uniunii Europene, 41,5% dintre ei aflându-se în risc de sărăcie sau excluziune socială. În ceea ce privește diferențele generate de mediul de locuire, datele anului 2022 ne indică în continuare mari decalaje, indicatorul atingând (pentru toate grupele de vârstă) un nivel de 18,9% în marile orașe, 30,8% în orașele mici și 47,9% în mediul rural”.

Datele statistice ilustrează efectul sărăciei și inflației asupra traiului zilnic, mai ales în cazul familiilor cu copii.

„Cu toate acestea, situația a ajuns să fie de-a dreptul dramatică în rândul familiilor cu trei sau mai mulți copii, peste o treime dintre acestea (37,7%) neputându-și permite o hrană adecvată în 2022, față de 17,5% în 2019 și 23,6% în 2021”, scrie Salvați Copii.

Mai mult, peste un sfert dintre familiile cu trei sau mai mulți copiii nu își permit să mențină locuința adecvat încălzită.

46% dintre copii spun că părinții lor recurg la pedeapsa corporală

Conform unui raport reprezentativ la nivel național, citat de Salvați Copiii, 46% dintre copii declară că părinții lor recurg la pedeapsa corporală, un procent mult mai mare decât cel al părinților care admit că folosesc astfel de pedepse. Unu din 10 copii mărturisește că este victimă a acestei forme de violență des sau foarte des, cu o incidență mai mare în cazul copiilor din mediul rural.

În ceea ce privește abuzul sexual, același raport al Organizației Salvați Copiii arată că 3% dintre părinți cunosc faptul că unul dintre copiii lor a fost victimă a abuzului sexual în ultimul an, în 2/3 dintre cazuri agresorul indicat fiind o persoană străină.

„Deși tot mai multe incidente grave, inclusiv sinucideri, cu victime printre copii sunt puse pe seama bullyingului, fenomenul continuă să crească atât ca incidență, cât și ca gravitate”, se arată în raport.

Peste jumătate de milion de copii (536.000) au avut recent cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Mai mult, 27,3% dintre adolescenții români fumează, iar mai mult de jumătate consumă alcool.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`