EXCLUSIV // RADET nu mai face publice pierderile zilnice de apă. Administrator: ”Datele nu sunt supuse legii 544 privind accesul la informații de interes public” / Iarna trecută, pierderile erau de 2.000 tone pe oră
EXCLUSIV // De curând RADET a scos de pe site-ul instituției informațiile despre pierderile zilnice de apă și temperatura agentului termic pe tur și retur. Reprezentanții RADET susțin, într-o declarație pentru B1.ro, că sunt mai multe astfel de informații care vor fi scoase de pe site-ul instituției pentru că nu fac obiectul legii 544 privind accesul la informații de interes public.
”În primul rând are loc o reactualizare a site-ului. Datele la care faceți referire nu fac parte din datele supuse legii 544 și sunt date cu caracter intertehnice, a fost o eroare în momentul în care au fost puse. Mai multe astfel de informații or să fie reanalizate și retrase dacă nu fac obiectul legii 544” a declarat pentru B1.ro David Alexandru Burghiu, administrator special al RADET.
Totuși aceștia nu neagă starea deplorabilă a rețelei de termoficare a Capitalei care trebuia schimbată încă de acum 30 de ani.
”Situația RADET-ului nu este diferită față de ultimii ani, în sensul că acum au apărut avarii mult mai multe sau defecțiuni. Conducta are 52 de ani și ar fi trebuit înlocuită acum 30 de ani” a mai declarat administratorul RADET.
Pe site se putea vedea cum în iarna trecută pierderile de apă la rețeaua de termoficare a orașului au ajuns la 2.000 de tone pe oră, pe când în 2016 acestea erau de doar 1200 de tone pe oră.
”Pierderea tehnologică la care dumneavoastră faceți referire este direct proporțională cu vechimea. În perioada lui de construcție, sistemul a fost construit în 20 de ani doar rețeaua primară, adică s-au construit câte 50 de kilometri pe an. Asta este cantitatea de țeavă care trebuie avută ca și termen de comparație dacă suntem obiectivi, nu putem repara și înlocui mai mult de 50 de kilometri pe an în condițiile în care condițiile de trafic sunt diferite, condițiile tehnice sunt diferite și se folosește aceeași tehnologie, adică în lume nu există un utilaj sau altceva care să facă sudură în aceste galerii, este nevoie de sudor să intre să stea pe spate sau pe burtă în apă și să pună cap la cap aceste ștăngi de țeavă” a mai adăugat David Alexandru Burghiu.
Până acum, datele privind aceste pierderi erau publicate în fiecare zi și reprezentau apa care se scurgea de la conductele vechi în pământ.